Cristian Caraman

Cristian Caraman s-a nascut la Bucuresti pe data de 28 ianuarie 1954 si este un tenor roman, lector universitar si reprezentant al muzicii protestante si evanghelice din Romania.

Absolvent al Conservatorului de Muzica ,, Ciprian Porumbescu’’ din Bucuresti in anul 1986, Cristian Caraman a colaborat cu importante institutii muzicale din Romania si Europa, precum Opera Romana din Bucuresti, Opera Romana din Cluj, Teatrul Liric din Craiova, Teatrul Liric din Brasov, Teatrul Liric din Constanta, Opera din Galati, Filarmonica din Arad, Filarmonica George Enescu din Bucuresti, Oper Zürich in Elvetia, Theater Freiburg in Germania si Oper Graz in Austria. In anul 1990 Cristian Caraman devine prim solist al Teatrului National de Opereta Ion [...]

Toata biografia Cristian Caraman

Doriti sa invitati pe Cristian Caraman la un eveniment?

Introdu in formular informatii cu privire la evenimentul la care doresti sa aduci artistul ales si noi te vom contacta cu informatii legate de costurile cu privire la sonorizare, transport etc. (daca este cazul.). Adauga o descriere cat mai completa a evenimentului tau pentru a putea oferi un feedback complet.

Videos

Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Te voi răpi la noapte - Cristian Caraman
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Salut Demeure - Cristian Caraman
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Solist Tenorul Dr Cristian Caraman - O HOLY NIGHT
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Sânge Vienez, Duet Balduin-Franzi - Cristian Caraman
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Paste 2014 - 17 Cristian Caraman, Purtăm în suflet dor după Isus

Cristian Caraman s-a nascut la Bucuresti pe data de 28 ianuarie 1954 si este un tenor roman, lector universitar si reprezentant al muzicii protestante si evanghelice din Romania.


Absolvent al Conservatorului de Muzica ,, Ciprian Porumbescu’’ din Bucuresti in anul 1986, Cristian Caraman a colaborat cu importante institutii muzicale din Romania si Europa, precum Opera Romana din Bucuresti, Opera Romana din Cluj, Teatrul Liric din Craiova, Teatrul Liric din Brasov, Teatrul Liric din Constanta, Opera din Galati, Filarmonica din Arad, Filarmonica George Enescu din Bucuresti, Oper Zürich in Elvetia, Theater Freiburg in Germania si Oper Graz in Austria. In anul 1990 Cristian Caraman devine prim solist al Teatrului National de Opereta Ion Dacian din Bucuresti.


Cristian Caraman a concertat de-a lungul carierei in Romania, Germania, Marea Britanie, Austria, Elvetia, China, Rusia, Bulgaria si Statele Unite ale Americii. Criticul muzical Iosif Sava referindu-se la vocea tenorului intr-una din emisiunile sale de televiziune din 1985 spunea: ”vocea lui Cristian Caraman este un instrument plin de elasticitate si claritate timbrala" (Serata muzicala TV, 1984). Un alt critic muzical roman de marca, si anume Dumitru Avakian, il numea pe Cristian Caraman in anul 1984 drept “tenorul mozartian plin de virilitate, care parcurge cu usurinta partitura muzicala, fara a se folosii de binecunoscuta detimbrare a tenorilor de gen” (Gala Tinerilor Concertisti de la Timisoara 1984.


Cristian Caraman are un inceput de cariera marcata de studiile de vioara sub indrumarea profesorului Fulger Ionescu. In anul 1974 incepe stagiul militar in cadrul corpului de Marina Militara, stagiu pe care il incheie in anul 1976. Acest an marcheaza inceperea studiilor de canto cu profesoara Geta Balan si colaborarea cu Ansamblul "Doina" al Armatei. Intre anii 1979 - 1981 este membru deplin al Corului Armatei unde i se incredinteaza de nenumarate ori partile solistice de tenor. In anul 1981 devine student al Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucuresti la sectiunea canto sub indrumarea profesoarei Maria Hurduc. In paralel Caraman isi continua studiile de canto cu Geta Balan, pe care o considera adevarata indrumatoare si mentora a carierei lui muzicale.


Colaboreaza intens in perioada primilor ani de studii cu Teatrul de Opereta din Bucuresti, Filarmonica George Enescu din Bucuresti si Televiziunea Romana. Astfel interpreteaza rolul Ecclitico in Il mondo della luna de Haydn pe scena Ateneului Roman impreuna cu Filarmonica George Enescu sub bagheta maestrului Horia Andreescu, Acis und Galateade Handel tot cu Filarmonica George Enescu din Bucuresti sub bagheta maestrului Ilarion Ionescu Galati si rolurile Ferrando din Cosi Fan Tutte si Don Ottavio din Don Giovannide Mozart pe scena Operei Nationale Romane din Bucuresti. Tot in aceasta perioada interpreteaza si rolul Tamino din Flautul Fermecat de Mozart pe scena conservatorului bucurestean. Invitat frecvent la Televiziunea Romana, Caraman apare la emisiunile regretatului Iosif Sava interpretand lieduri,  arii de opera si opereta, dar si cantonete in alte emisiuni culturale ale Televiziunii Nationale.


Se incearca inregimentarea sa in randurile tinerilor studenti ai partidului comunist, in anul 1984, insa Caraman refuza categoric aceasta oferta. Acest refuz de a devenii membru de partid in P.C.R. a avut consecinte grave asupra carierei sale, astfel incat incepand cu anul patru de conservator Caraman dispare de pe ecranele Televiziunii Romane, iar dupa absolvirea conservatorului este repartizat intr-o micuta urbe olteneasca fara teatru liric sau casa de cultura si departe de orasul natal si familie.


Desi este repartizat la Calafat datorita refuzului de a deveni membru de partid, dupa terminarea Conservatorului, Cristian Caraman este cerut insistent de directorul Teatrului Liric din Craiova. Peste cateva luni de insistente devine prim solist al Teatrului Liric din Craiova.

Perioada craioveana ii prinde bine tanarului solist care in cei patru ani petrecuti in capitala olteniei interpreteaza cu foarte mare suces roluri precum, Alfredo in La Traviata, Ernesto in Don Pasquale, Ducele In Rigoletto, Ciprian in Lasati-ma sa cant, Eisenstein in Liliacul si Aramis in Cei trei muschetari, printre alte spectacole de opera si opereta interpretate pe scena lirica craioveana.


Cristian Caraman revine in orasul natal in anul 1990, ca prim solist al Teatrului de Opereta din Bucuresti. Venirea lui coincide cu schimbari administrative ale teatrului si o binevenita intinerire a diferitelor ansambluri, inclusiv ansamblul solistic.


In aceasta perioada Cristian Caraman este numit de ziarele si publicatiile de specialitate drept "tenorul de baza al teatrului", iar repertoriul lui se imbogateste cu roluri clasice precum Caramello in Noapte la Venetia, Edwin in Silvia, Eduard in Sange Vienez, Lt. Stone in Floare din Hawaii, Jim in Rose Marie, Marchizul de Faublas in Bal la Savoy, Tony in West Side Story, precum si inconfundabila interpretare a rolului Marco Polo in Secretul lui Marco Polo, piesa regizata de maestrul Negrau si o scenografie semnata de Catalin Arbore. Aceasta productie este considerata una dintre cele mai frumoase spectacole ale teatrului din ultima decada a secolului XX.


Face un turneu international in 1993 cu Filarmonica din Arad sub bagheta maestrului Dorin Frandes, interpretand partea solistica de tenor din oratoriului Carmina Burana de Carl Orff si devine directorul general interimar al Teatrului National de Opereta Ion Dacian pe o perioada de opt luni.


In anul 1991 interpreteaza Faust din opera Faust de C. Gounod la Teatrul Liric din Constanta, iar in perioada 1990 - 1994 Caraman este invitat sa interpreteze rolul Alfredo din opera La Traviata de Giuseppe Verdi la Opera Nationala din Cluj-Napoca, Teatrul Liric din Brasov, Teatrul Liric din Constanta, si peste hotare la Zürich in Elvetia, Freiburgh in Germania si Graaz in Austria. In total Cristian Caraman a interpretat rolul Alfredo in peste 50 de spectacole in tara si peste hotare. Aceasta intensa activitate profesionala incepe sa-si arate efectele negative asupra vocii sale incepand cu anul 1995.


In perioada 1985-1995 Cristian Caraman a cantat aproximativ 1500 de spectacole de oratoriu, opera si opereta, un tur de forta care ii afecteaza serios sanatatea vocala, astfel incat in urmatorii ani aproape ca dispare total de pe scena lirica romaneasca. Intr-un interviu aparut in ziarul Cotidianul in 1995, Caraman aminteste de perioada in care canta si sapte spectacole pe saptamana: “Cantam Marco Polo de doua ori pe zi, si la matineu si seara, a doua zi cantam Silvia, a treia zi Eduard in Sange (Vienez), iar la sfarsit de saptamana cantam Traviata la Constanta, Cluj sau Galati".


Cu toate ca intra in declin profesional, in vara anului 1996 Caraman intreprinde un turneu de recitaluri in Anglia care ii da sperante de revenire vocala si profesionala si pe scena operetei bucurestene. Din pacate in toamna aceluiasi an intra in conflict deschis cu Dorin Teodorescu, directorul teatrului din acea perioada, datorita plasarii pe linie moarta a lui Caraman, in pofida dorintei acestuia de a reveni in cateva din rolurile care l-au consacrat. Perioada aceasta dureaza aproape 2 ani de zile, cei doi revenind la sentimente mai bune in 1998 cand lui Caraman i se incredinteaza rolul Eisenstein in Liliacul si alte cateva roluri principale printre care Dr. Erich Siedler in La Calul Balan de Ralph Benatzky, Omul de Tinichea in spectacolul pentru copii Micuta Dorothy de Silvia Kerim si Marius teicu, precum si nenumarate roluri medii de care s-a achitat cu mare succes.


In anul 2000 inteprinde un turneu vocal de succes in Statele Unite, si anume in orasele South Bend, Chicago, Phoenix si Los Angeles. In anul 2009 Caraman este invitat sa interpreteze rolul Ottokar in Voievodul tiganilor de Strauss intr-un turneu de vara in Germania fiind inclus intr-o distributie internationala si achitandu-se de incredintare cu foarte mult success. Cu toate acestea, Caraman nu va mai reveni la proeminenta din perioada 1990 - 1994, orientandu-se incetul cu incetul catre mediul universitar.


In anul 2005, dupa studii aprofundate in domeniul muzicologiei i se confera titlul de Doctor in Muzica de catre Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, cu teza de doctorat intitulata Muzica Protestanta. Din 2006 este profesor asociat la Institutul Timotheus din Bucuresti, fiind titularizat ca Lector Universitar in anul 2010.


Din anul 2004 si pana in anul 2008, Caraman este director general al scolii generale Timotheus, iar in perioada 2008 - 2009, este numit director general al liceului Teologic Baptist Logos din Bucuresti.


Cristian Caraman este in continuare solist al Teatrului National de Opereta Ion Dacian din Bucuresti, continuadu-si in paralel si activitatea muzicala in bisericile protestante din Romania, precum si cariera universitara in cadrul Institutului Teologic Timotheus din Bucuresti. Cristian Caraman este tatal tenorului Emanuel - Cristian Caraman.


Repertoriu opera, opereta si vocal - simfonic


Opera:

 • Don Ottavio - Don Giovanni (W.A. Mozart);

 • Tamino - Die Zauberflöte (W.A. Mozart);

 • Ferrando - Così Fan Tutte (W.A. Mozart);

 • Ernesto - Don Pasquale (G. Donizetti);

 • Ecclictico - Il Mondo della Luna (J. Haydn);

 • The Professor - The Music Teacher (G. B. Pergolesi);

 • Bastien in Bastien und Bastienne ( W. A. Mozart);

 • Ion - Napasta (Sabin Dragoi);

 • Vrajitoarea - Hänsel si Gretel (E. Humperdinck);

 • Alfredo - La Traviata (G. Verdi);

 • Ducele de Mantua - Rigoletto (G. Verdi); 


Muzica vocal simfonica:

 • Cantata Profana (B. Bartók);

 • Acis e Galatea (G.F. Händel);

 • Cantata Jesus nahm zu sich die Zwölfe (J.S. Bach);

 • Misa in C major “Coronation Mass” (W.A. Mozart);

 • Carmina Burana (Carl Orff);

 • Misa in Mi bemol (Franz Schubert); 


Operete:

 • Zoil - Fantana Blanduziei (Cornel Trailescu);

 • Esenstein - Die Fledermaus (J. Strauss);

 • Ottokar – Der Zigeunerbaron (J. Strauss);

 • Caramello - Eine Nacht in Venedig (J. Strauss);

 • Luiz - The Gondoliers (W. S. Gilbert and A. Sullivan);

 • Tony - The West Side Story (L. Bernstein);

 • Marco Polo - Secretul lui Marco Polo (F. Lopez);

 • Ciprian Porumbescu - Lasati-ma sa cant (G. Dendrino);

 • Lt. Stone - Die Blume von Hawaii (P. Abraham);

 • Siedler - La Calul Balan (Ralph Benatzky);

 • Profesorul Amarati-Vanzatorul de pasari (Karl Zeller);

 • Harry-My Fair Lady (Frederick Loewe);

 • Gabriel - Sange Vienez (J. Strauss);

 • René - Suzana (Jean Gilbert);

 • Edwin - Silvia (Emmerich Kalman);

 • Marchizul Aristide de Faublas- Bal la Savoy (Paul Abraham);

 • Athos - Cei Trei Muschetari;

 • Omul de Tinichea - Micuta Dorothy (Silvia Kerim);

 • Regele Kocicadania - Povestea soldatelului de Plumb (Dumitru Capoianu);

 • Imparatul - Pac Poc Pic (Lucian Vladescu);

 • Sclavul - Lysistrata (Gh. Dendrino);

 • Contele Felice – Paganini (Franz Lehár);

 • Guliver - Guliver in tara Piticilor (Silvia Kerim);

 • Contele Carnero - Zigeunerbaron (J. Strauss);

 • Blind - Der Fledermaus (J. Strauss);

 • Feri von Kerekes in Silvia ( E.Kalman);

 • Pantalone in Dragostea celor trei portocale (Cristian Pepino)


Carti publicate

 • "Genuri ale Muzicii Protestante";

 • "Muzica Protestanta Moderna";

 • "Repere Istorice ale Muzicii Protestante".

Album Nume
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Te voi răpi la noapte - Cristian Caraman
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Salut Demeure - Cristian Caraman
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Solist Tenorul Dr Cristian Caraman - O HOLY NIGHT
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Sânge Vienez, Duet Balduin-Franzi - Cristian Caraman
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Paste 2014 - 17 Cristian Caraman, Purtăm în suflet dor după Isus

Info

Ne pare rau dar nu exista nici o stire!

Info

Ne pare rau dar nu exista nici un eveniment!

Nume: Cristian Caraman

Nume de scena: Cristian Caraman

Data nastere: 28 Ianuarie 1954

Genuri:

Tip artist: