Emil Marinescu

,,Idealul unui artist se recunoaste numaidecat in timbrul vocii sale si in pasiunea temperamentului’’ - Emil Marinescu

Nascut in data de 8 august 1897 in Bucuresti, Romania si decedat in data de 1986 in Bucuresti, Romania, Emil Marinescu a fost un tenor roman, solist al Operei Romane din Bucuresti.

Se refugiaza in Moldova la Iasi, in timpul primului razboi mondial, unde audiaza spectacole de opera, conduse de dirijorul Umberto Pessione, si face legaturi de prietenie in lumea artistica. Se inscrie la Conservatorul de Muzica din Bucuresti, dupa sfarsitul razboiului, fiind admis dupa ce a fost audiat de vestitul cantaret Dimitrie Popovici-Bayreuth - in acel timp director al Conservatorului - cantand aria lui Enzo [...]

Toata biografia Emil Marinescu

Videos

Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Emil Marinescu - Niun mi tema (live)

Info

Ne pare rau dar nu exista albume!

,,Idealul unui artist se recunoaste numaidecat in timbrul vocii sale si in pasiunea temperamentului’’ - Emil Marinescu


Nascut in data de 8 august 1897 in Bucuresti, Romania si decedat in data de 1986 in Bucuresti, Romania, Emil Marinescu a fost un tenor roman, solist al Operei Romane din Bucuresti.


Se refugiaza in Moldova la Iasi, in timpul primului razboi mondial, unde audiaza spectacole de opera, conduse de dirijorul Umberto Pessione, si face legaturi de prietenie in lumea artistica. Se inscrie la Conservatorul de Muzica din Bucuresti, dupa sfarsitul razboiului, fiind admis dupa ce a fost audiat de vestitul cantaret Dimitrie Popovici-Bayreuth - in acel timp director al Conservatorului - cantand aria lui Enzo din opera Gioconda de Amilcare Ponchielli.


Debuteaza in octombrie 1919 in Compania Leonard in rolul lui Zeforis din opera,, De-asi fi rege de Adolphe Adam’’, castigand de la inceput simpatia publicului.

In 1921 este angajat ca solist la Opera din Cluj, unde debuteaza in rolul lui Faust din opera cu acelasi nume de Charles Gounod. Nu ramane insa mult timp in Cluj, Emil Marinescu se hotaraste sa-si incerce norocul in strainatate, si anume la Viena. Aici primeste primul angajament in 1922 la Volksoper in rolul lui Turiddu din opera Cavaleria Rusticana de Pietro Mascagni.


Intreprinde un obositor turneu cu Compania Leonard, interpretand rolurile principale din Tosca si Boema de Giacomo Puccini, Traviata si Rigoletto de Giuseppe Verdi. In stagiunile 1928 - 1937, Emil Marinescu detine rolurile principale din operele  Aida de Verdi, Dama de picade Piotr Ceaikovski, Liliacul de JohannStrauss, Tannhäuser si Lohengrin de  Richard Wagner.


Emil Marinescu se hotaraste, dupa ce in 1937 canta in rolul lui Radames din opera Aida de Verdi alaturi de celebra soprana Maria Caniglia, venita in turneu la Bucuresti,  sa plece in Italia. Are cateva angajamente temporare la teatre de opera de mai mica insemnatate, pentru ca in ianuarie 1940 sa primeasca un contract la renumitul teatru Regio di Parma, interpretand rolurile din Forta destinului, Aida si Otello de Verdi. Urmatoarele statiuni sunt Opera din San Remo, teatrul Fenice din Venetia.


Se intoarce la Bucuresti in 1941, unde noul director al Operei Romane, Alexandru Zirra, il reangajeaza ca prim-solist, distribuindu-l in rolul lui Don José din opera Carmen de Georges Bizet, avand-o ca partenera in rolul principal pe mezzo-soprana Maria Moreanu. A fost prima intalnire dintre cei doi protagonisti, ramanand parteneri pana la sfarsitul vietii lor. Urmatorii ani decurg intre spectacole la opera si turnee intreprinse in conditiile vitrege ale razboiului.


La 16 octombrie 1945 are loc un spectacol extraordinar de gala al Operei Romane, pentru ,,sarbatorirea a 25 de ani de activitate artistica a tenorului Emil Marinescu", in care interpreteaza rolul lui Otello din opera lui Verdi, piatra de incercare pentru orice tenor. Schimbarile politice se reflecta si in cariera lui Emil Marinescu. Pe data de 5 mai 1947 i se aduce la cunostinta ca este pensionat, desi nu implinise 50 de ani si era in deplinatatea fortelor sale fizice iar vocea isi pastrase intreaga fragezime si limpezime a tineretii. Reuseste sa plece din tara, Maria Moreanu trebuind sa-i urmeze. Granitele insa se inchid si urmeaza 10 ani de despartire fizica, fara a-si pierde speranta revederii.


Pentru Emil Marinescu reincepe o perioada de activitate intensa, peregrinand in orasele si teatrele de opera ale Europei.

Din nou la Viena si Milano, apoi Roma, Zürich, Atena,Barcelona, Bruxelles, Marsilia, Bologna si altele, peste tot obtine succese triumfale, consemnate in cronicile muzicale din presa.


Din anul 1957 incepe o noua etapa in viata sa in Bucuresti, aceea de profesor de canto, impreuna cu Maria Moreanu. Printre elevii lor se numara Magda Ianculescu, Ion Piso, Ludovic Spiess, Mircea Lazar, Ionel Voineag. In 1973 participa ca membru al juriului la al IX-lea Concurs International de Canto din Montreal (Canada), avand satisfactia ca primul premiu de onoare sa fie atribuit basului roman Emil Crasnaru.


Spre sfarsitul vietii publica doua volume:  Amintiri (1973) si Portrete si siluete din lumea operei (1983).


In posesia unui registru vocal intins de la tonalitatile dramatice la acelea ale unui tenor liric, cariera artistului reflecta un permanent neastampar, o dorinta, parca tot timpul nesatisfacuta, de a peregrina de la un loc la altul in cautarea unui public nou, asemenea unui Minnesänger din evul mediu. Alaturi de Dimitrie Onofrei si Traian Grozavescu, a fost unul din cei mai mari tenori romani.

Info

Ne pare rau dar nu exista nici un album ori melodie!

Info

Ne pare rau dar nu exista nici un album ori melodie!
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Emil Marinescu - Niun mi tema (live)

Info

Ne pare rau dar nu exista nici o stire!

Info

Ne pare rau dar nu exista nici un eveniment!

Nume: Emil Marinescu

Nume de scena: Emil Marinescu

Data nastere: 8 August 1897

Data deces: 1 Decembrie 1986

Ani de activitate: 1919 - 1986

Genuri:

Tip artist: