Gheorghe Rosoga

Gheorghe Rosoga s-a nascut si a crescut in satul Gura Motrului, la interferenta a trei judete Dolj, Gorj si Mehedinti."Satului meu ii spune Gura Motrului, pentru ca acolo se varsa Motrul in Jiu. Acolo se aduna dorurile, cantecele, frunzele si apele. Dragostea de cantec o mostenesc de la tatal meu, Constantin Rosoga. Avea un glas extraordinar, canta foarte frumos si era renumit in zona." – spune artistul.In copilarie era fascinat de Maria Lataretu, Ion Luican si Emil Gavris. Şi pentru ca ai sai nu aveau radio, se ruga de vecini sa dea mai tare aparatele ca sa auda mai bine. [...]

Toata biografia Gheorghe Rosoga

Doriti sa invitati pe Gheorghe Rosoga la un eveniment?

Introdu in formular informatii cu privire la evenimentul la care doresti sa aduci artistul ales si noi te vom contacta cu informatii legate de costurile cu privire la sonorizare, transport etc. (daca este cazul.). Adauga o descriere cat mai completa a evenimentului tau pentru a putea oferi un feedback complet.

Videos

Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Gheorghe Rosoga - recital
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Gheorghe Rosoga - Gheorghe, Gheorghe
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Gheorghe Rosoga - Sunt flacau din plai oltean (1980)
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Gheorghe Roșoga - Trece poștasul prin sat
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Gheorghe Roșoga - Spovedania lui Gheorghe
Gheorghe Rosoga s-a nascut si a crescut in satul Gura Motrului, la interferenta a trei judete Dolj, Gorj si Mehedinti.
"Satului meu ii spune Gura Motrului, pentru ca acolo se varsa Motrul in Jiu. Acolo se aduna dorurile, cantecele, frunzele si apele. Dragostea de cantec o mostenesc de la tatal meu, Constantin Rosoga. Avea un glas extraordinar, canta foarte frumos si era renumit in zona." – spune artistul.

In copilarie era fascinat de Maria Lataretu, Ion Luican si Emil Gavris. Şi pentru ca ai sai nu aveau radio, se ruga de vecini sa dea mai tare aparatele ca sa auda mai bine. Iar daca erau nunti sau botezuri prin sat, se strecura cat mai aproape ca sa poata asculta lautarii.

De atunci a inceput Gheorghe Rosoga sa viseze . Isi dorea sa fie cunoscut: "sa se asculte la radio" dupa cum spune chiar el.
Gheorghe Rosoga se remarca, in primul rand, prin culoarea aparte a glasului sau, patrunzator ,stralucitor, pe care-l conduce cu maiestrie, realizand uneori adevarate broderii vocale pe ornamentele doinei.

Despre acest vestit rapsod al Motrului si Jiului, in turneul facut in Anglia cu Ansamblul „Alunelul" din Teleorman, ziarele scriau: „Dansatorii cu draci care au rupt opincile si bastoanele pe scena", l-au avut alaturi, pe Rosoga, cantaretul nebun, ce a inundat sufletul spectatorilor, in valurile Jiului..."

Palmares:
-1966 - laureat al festivalului republican al artei stundentesti , alaturi de Dumitru Farcas si Gheorghe Zamfir .
-1966 - castiga concursul de televiziune „Emotii in premiera", emisiune realizata de regretatul Mircea Buciu, din cate se pare, aceasta emisiune se va transforma, ulterior, in „Floarea din gradina".
-1969 - laureat al celui de-al IX-lea Concurs Republican al Artistilor Amatori
1971- doua titluri de laureat al Festivalului si Concursului cantecului popular romanesc „Maria Tanase" , la primele doua editii, succese ce-l vor consacra pe Rosoga pe plan national, pentru ca le vor urma imediat inregistrari de radio si televiziune si o prezenta constanta in emisiuni.
-1972 - numeroasele turnee peste hotare cu diferite ansambluri folclorice romanesti, intre care se inscrie un rasunator succes la festivalul de la Eisteddfod - Anglia unde a impresionat prin calitatile vocale si modul deosebit de interpretare.
Detinator al Premiului I si la primele trei editii ale Festivalul National „Cantarea Romaniei", Gheorghe Rosoga ramane, totodata, si o prezenta permanenta a salilor de concerte din tara ca reprezentant de frunte al cantecului oltenesc.
Gheorghe Rosoga isi incepe inregistrarile la Radio in 1968, cu orchestra condusa Victor Predescu. Dupa ce castiga medalia de aur la „Cantarea Romaniei" .
-1971 - este prezent la emisiunea Televiziunii Romane „Cel mai bun continua", realizata de Ioan Mustata, la Sebes, judetul Alba pe teme de folclor. În acelasi an, debuteaza discografic la Electrecord.
Turnee in Belgia, Olanda si Franta (1972), apoi Germania, Bulgaria, Austria si la Chisinau, cu Ansamblurile „Ciocarlia", Bucuresti si „Mugurelul", Craiova.
-1995 - intreaga cariera muzicala este incununata de castigarea Premiului „Ethnos", pentru valoarea creatiei si stilului original de interpretare
-2003- admiterea la Academia de Arte Traditionale „Astra" – Sibiu

In anul 2005 . Gheorghe Rosoga a primit din partea Consiliului Judetean Gorj , Diploma de excelenta.

Foarte edificatoare sunt consideratiile lui Gruia Stoia realizator emisiuni radio ,despre acest mare interpret: „Nelipsit de la horele si sarbatorile satului, tatal sau, Constantin Rosoga, unul dintre cantaretii renumiti ai locului i-a transmis fiului, odata cu dragostea pentru cantec si cateva neasemuite doine si balade, dintre care unele, cum ar fi Motrule, apa grabita, au devenit prin Rosoga valori de tezaur ale scenelor noastre de concert si ale fonotecii muzicale Radioteleviziunii Romane. Un prim izvor al cantecelor lui Rosoga,inca de pe vremea cand incepea sa se afirme pe scena caminului cultural in serbarile scolare l-a constituit repertoriul specific al lautarilor din Pesteana si Carbunesti, judetul Gorj, care veneau sa cante la Gura Motrului. De aici, se explica si unele inflexiuni gorjenesti din creatiile sale." „M-am straduit sa-mi creez si o personalitate interpretativa, astfel incat atunci cand imi asculta cineva inregistrarea la radio, sa o poata recunoaste fara sa fie nevoie de anuntul crainicului" se confesa adesea Rosoga.

Se va remarca apoi frumusetea repertoriului. „Ma inspir intotdeauna de acolo de unde s-a nascut cantecul...", dar, fireste exista si contributii personale ale interpretului in spiritul, bineinteles, al celor mai bune traditii folclorice ale tinutului sau natal.
De-a lungul cariere artistice Gheorghe Rosoga este autorul a 4 discuri, 3 casete si 5 CD-uri, dintre care cele mai cunoscute poarta titlurile: La fantana-ntre valcele, Sunt fecior din plai oltean, Cand ma duc la hora-n sat , Gheorghe Gheorghe Spovedania lui Gheorghe, Marine, muica Marine, M-am certat cu portile. Dar grosul pieselor care ii apartin, peste 100, sunt inregistrate la Radio Bucuresti alaturi de mari dirijori , Victor Predescu , Radu Voinescu , Ion Albesteanu , Florian Economu , Marius Olmazu , Paraschiv Oprea. Cantecul cu care s-a lansat a fost Motrule, apa grabita, care a aparut si pe un disc mic de 4 piese precum: Turturica, turturica, De-ar fi dorul calator si Jiule, haiducule.

Cu acesta din urma i-a fermecat pe englezi ,acum mai bine de 30 de ani, cand a luat Marele Premiu al unui prestigios festival international.

sursa: antena satelor

Album Nume
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Gheorghe Rosoga - recital
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Gheorghe Rosoga - Gheorghe, Gheorghe
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Gheorghe Rosoga - Sunt flacau din plai oltean (1980)
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Gheorghe Roșoga - Trece poștasul prin sat
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Gheorghe Roșoga - Spovedania lui Gheorghe

Info

Ne pare rau dar nu exista nici o stire!

Info

Ne pare rau dar nu exista nici un eveniment!

Nume: Gheorghe Rosoga

Nume de scena: Gheorghe Rosoga

Genuri:

Case de discuri:

  • Roton
  • Electrecord
  • Euro Star

Tip artist: