Gheorghe Zamfir

Nascut in data de 6 aprilie 1941 in Gaesti, judetul Dambovita

Gheorghe Zamfir (n. 6 aprilie 1941, Gaesti, judetul Dambovita) este un naist virtuoz si compozitor roman, supranumit Regele naiului Exprimandu-se artistic printr-un instrument aproape uitat (naiul, numit si fluierul lui Pan), reuseste sa cucereasca aplauzele intregii planete. Modifica forma, constructia si tehnica naiului, largindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul in toate stilurile si genurile muzicale, revolutionand sunetul la scara universala si aducand naiul in atentia publicului modern.

Pe langa prestigioasa cariera de muzician, se manifesta ca artist si in domeniul literar si al artelor plastice, [...]

Toata biografia Gheorghe Zamfir

Doriti sa invitati pe Gheorghe Zamfir la un eveniment?

Introdu in formular informatii cu privire la evenimentul la care doresti sa aduci artistul ales si noi te vom contacta cu informatii legate de costurile cu privire la sonorizare, transport etc. (daca este cazul.). Adauga o descriere cat mai completa a evenimentului tau pentru a putea oferi un feedback complet.

Gheorghe Zamfir si invitatii sai

Gheorghe Zamfir si invitatii sai

18 Decembrie 2014

Gheorghe Zamfir si invitatii sai - Joi 18 Decembrie, 2014, Ora 20:00 - Sala Palatului Mari vedete ale scenei romanesti isi dau intalnire in 18 decembrie la Sala Palatului din Bucuresti pentru un spectacol extraordinar de Craciun, ce se anunta [...]

18

Dec

Videos

Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Gheorghe Zamfir - Einsamer Hirte
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Gheorghe Zamfir - My heart will go on
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Gheorghe Zamfir si James Last - The Lonely Shepherd/Alouette. Live in London 1978
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Gheorghe Zamfir - Don't Cry for me Argentina
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
André Rieu & Gheorghe Zamfir - Tribute to James Last

Nascut in data de 6 aprilie 1941 in Gaesti, judetul Dambovita

Gheorghe Zamfir (n. 6 aprilie 1941, Gaesti, judetul Dambovita) este un naist virtuoz si compozitor roman, supranumit Regele naiului Exprimandu-se artistic printr-un instrument aproape uitat (naiul, numit si fluierul lui Pan), reuseste sa cucereasca aplauzele intregii planete. Modifica forma, constructia si tehnica naiului, largindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul in toate stilurile si genurile muzicale, revolutionand sunetul la scara universala si aducand naiul in atentia publicului modern.


Pe langa prestigioasa cariera de muzician, se manifesta ca artist si in domeniul literar si al artelor plastice, publicand versuri, eseuri si o carte autobiografica si expunand picturi proprii in tara si in strainatate.


Dupa o cariera muzicala de succes, in 1982, in plin comunism, dedica un concert lui Dumnezeu. Cade in dizgratia cuplului Ceausescu. Este nevoit sa plece in exil.


„Urland de durere, cu inima sfasiata in bucati, am luat drumul exilului, in luna martie 1982, cu doua valize si cu naiurile la spinare. Pasaportul mi l-a bagat in buzunar fostul ministru de Externe, Stefan Andrei, care mi-a spus: "Pleci si nu te mai intorci. Altfel, Ceausescu te omoara!". Exilul a fost absolut teribil pentru mine. Daca nu plecam din tara eram arestat, condamnat si poate pierdut fizic.”


Cariera sa continua si in exil, bucurandu-se de succes mondial. Primeste numeroase premii si distinctii. In 1986, in Canada, din relatia cu Susan Nichols, i se naste unicul fiu, Emmanuel Teodor Zamfir, actualmente baterist intr-o formatie rock din Montreal. In 1995 se casatoreste cu Marie Noëlle, la Paris. Revenit in Romania dupa Revolutia din 1989, traverseaza o perioada de dificultati financiare din cauza datoriilor acumulate fata de fiscul francez, care ii confisca posesiunile din Franta pentru ca nu si-ar fi platit impozite de milioane de euro.Acest fapt nu il impiedica sa isi continue cariera artistica.


In anul 1994 s-a casatorit cu Marie Noelle, de care a divortat in 2010.


Manifesta inclinatii muzicale din copilarie, cand este atras de muzica lautarilor, una din dorintele sale cele mai arzatoare fiind sa cante la acordeon cu taraful de tigani. In 1955, la varsta de 14 ani, tatal sau il inscrie la Scoala de muzica nr. 1 din Bucuresti (astazi Liceul de Muzica Dinu Lipatti), cu intentia de a studia acordeonul, dar este acceptat la clasa de nai a profesorului Fanica Luca, unde demonstreaza o abilitate extraordinara pentru acest instrument. Iata cum evoca Gheorghe Zamfir intalnirea sa cu Fanica Luca:


„Asta se intampla prin 1950, cand am fost acceptat la Scoala Speciala de Muzica numarul 1 din Bucuresti. Aveam 14 ani. Am reusit la examen, in comisia care alegea elevii dupa conformatia fizica. Acesti profesori, din comisie, erau vreo 14-15. Eu venisem de la tara, habar n-aveam cine e Fanica Luca.


Vazand ca am configuratia pentru acest instrument, Fanica Luca mi-a zis sa incerc sa cant la nai. Eu i-am zis ca refuz si am plecat din clasa. Tata m-a impins din nou, mi-a dat si doua palme, si asa am ramas cu titlu de incercare la nai, pentru doua luni, daca nu-mi convine, pot sa plec, ceea ce s-a si intamplat. Dupa doua luni, din cauza efortului fizic am parasit naiul. M-am dus la clasa de contrabas.


M-a cautat Fanica Luca, la cateva zile, prin scoala, mi-a dat cateva palme si m-a intors la clasa. Mi-a zis: «Cu trei melodii am cucerit Globul Pamantesc. Tu ai sa-l cuceresti mai mult ca mine. Nu-ti dai seama ca ai talent?». Si am ramas la clasa.”


In 1961, dupa bacalaureat, se inscrie la Conservatorul de Muzica Ciprian Porumbescu din Bucuresti, pe care il absolva cu o dubla specializare, in Pedagogie (1966) si in Dirijorat pentru cor si orchestra (1968). Pe 24 martie 2005 isi sustine doctoratul, obtinand calificativul summa cum laude pentru teza intitulata Naiul - geneza, evolutie si semnificatie, coordonata de profesorul universitar Gheorghe Oprea.


Inovator al naiului

Gheorghe Zamfir aduce schimbari inovatoare naiului traditional romanesc de 20 de tuburi, inlocuindu-l cu noi variante continand succesiv 22, 25, 28 si 30 de tuburi, pentru largirea domeniului tonal, astfel: naiul alto (22 de tuburi), tenor (25 de tuburi), bas (28 de tuburi) si naiul contrabas (30 de tuburi – aparut in 1972). Reuseste sa obtina cate noua tonuri pentru fiecare tub, prin modificarea ambusurei. In acest fel devine posibila interpretarea melancolica la nai a doinelor, cantecelor de leagan, bocetelor si chiar a unor inflexiuni ale vocii umane. Isi asambleaza singur naiurile, din lemn de bambus, si le acordeaza cu ajutorul unei mici cantitati de miere de albine introdusa in tuburi. In 2003 confectioneaza naiul numit Gigantul, avand 42 de tuburi, 1,35 m inaltime si 1,2 m latime.


Cariera artistica muzicala

In 1959 obtine Premiul I si titlul de laureat pe tara, si inregistreaza primele compozitii proprii in stil folcloric, cu Orchestra Populara a Radiodifuziunii. Devine cunoscut publicului larg dupa ce este descoperit de etnomuzicologul elvetian Marcel Cellier, care studia muzica populara romaneasca in anii '60. Ca student, in perioada 1961-1966 calatoreste in multe tari europene si castiga Locul I in numeroase competitii internationale.


In perioada 1966–1969 este dirijor al Ansamblului folcloric Ciocarlia din Bucuresti. In 1966 scoate primul sau disc cu casa de discuri Electrecord, care cuprinde compozitii ale sale in cel mai autentic spirit popular, printre care si faimoasele sale piese: Doina de Jale si Doina ca de la Visina. In 1968 scoate cel de al doilea disc cu Electrecord. In 1969 pleaca prin demisie de la Ansamblul folcloric Ciocarlia.


Intre anii 1968-1970 intreprinde primele turnee in Germania de Vest, Elvetia, URSS, China, unde obtine un succes impresionant.


In 1970 infiinteaza propriul sau Taraf concertistic, cu care sustine, in 1971, 45 de reprezentatii la teatrul de la Gaité – Montparnasse din Paris, folosind pentru prima oara cele patru naiuri (soprano, alto, tenor si bas) create de el insusi in 1968. Reprezentatiile se bucura de un succes fulminant.Va concerta apoi peste tot in lume, elogiile fiind unanime, din Europa, America de Sud, Canada si SUA, pana in Australia, Japonia si Africa de Sud. Este invitat sa sustina concerte, in diferite ocazii, de nenumarati sefi de state si personalitati, printre care imparateasa Japoniei, presedintele Columbiei si Papa Ioan Paul al II-lea. Primeste nenumarate premii si distinctii


In 1972 creeaza stilul Nai - Orga, introducand repertorii noi si largind considerabil paleta expresiva de interpretare a naiului.


In 1974 compune Misa pentru Pace, pentru nai, cor, orga si orchestra, pe care o inregistreaza la Bucuresti cu Orchestra Nationala Radio si Corul Madrigal condus de Marin Constantin, sub bagheta dirijorului Paul Popescu.


Single-ul sau Eté d’amour devine unul din hiturile cele mai apreciate ale anului 1976.Urmeaza Pastorul Singuratic, al doilea hit european al sau, la care colaboreaza cu compozitorul si dirijorul german James Last, pe care il cunoaste intr-unul din turneele sale. Ambele cantece anunta venirea unui sunet nemaiintalnit pana atunci,jv care ii atrage recunoasterea internationala. Urmeaza concerte in SUA, la Carnegie Hall, New York (1981) si Kennedy Center, Australia, Noua Zeelanda, Japonia, Canada, Africa de Sud, Scandinavia, Belgia, Franta, Elvetia, Austria.


In 1981 isi lanseaza discurile pe piata americana.


In 1982 compune prima Rapsodie si primul Concert pentru nai si orchestra, pe care le inregistreaza pentru Phillips cu Filarmonica din Monte Carlo, sub bagheta lui Lawrence Foster.


In 1984 compune primul Cvintet pentru nai si cvartet de coarde, numit Cvintetul Plopilor, pe care il canta impreuna cu Cvartetul Oxford din Toronto, in transmisie directa la Radio. Compune numeroase lucrari camerale, pe care le executa cu celebrul Cvartet Enescu, in Franta si Germania.


In 1986 inregistreaza primul disc cu repertoriu baroc, din care amintim Dublul Concert in re minor pentru vioara si oboi de Johann Sebastian Bach, cu British Chamber Orchestra.


Intre 1988-1990 este primit de trei ori la Vatican. Este primul muzician care a cantat in timpul Misei private a Papei Ioan Paul al II-lea.Dupa moartea Sanctitatii Sale, creeaza special pentru comemorarea Sa Conceptul muzical Totus Tuus, un set de piese pentru nai, orga si grup vocal barbatesc.


In domeniul cinematografiei, participa la compunerea coloanei sonore a unor filme, printre care Once Upon a Time in America, al regizorului Sergio Leone, Karate Kid sau, mai nou, Kill Bill. Iata cum rememoreaza Gheorghe Zamfir participarea la coloana sonora a filmului Once upon a time in America (citat preluat din cartea sa autobiograficaBinecuvantare si blestem):


„1987. Roma ma solicita prin Ennio Morricone si Sergio Leone pentru a inregistra tema principala la filmul care avea sa faca turul lumii, ca o capodopera a cinematografiei: "Once upon a time in America". Experienta a fost unica, participarea naiului in desfasurarea actiunii fiind majora, creand impactul pe care realizatorii mizau. Intr-adevar, interventia mea avea sa creeze emotia care a facut din acest film unul din cele mai vizionate si apreciate filme din lume la acea epoca.”


In 1990, dupa Revolutie, se reintoarce in tara. Isi continua seria de concerte si turnee in Franta, Elvetia si, mai ales, Turcia, unde este declarat cel mai popular compozitor si artist al secolului XX. Sustine concerte la pupitrul Orchestrei Nationale de Folclor, reinfiintata in luna decembrie 2006 (relansarea oficiala a orchestrei are loc in luna mai 2007).


Dupa aproape un deceniu de absenta, in ianuarie 2006 Gheorghe Zamfir se intoarce in Canada pentru un tur de concerte cu ATHENAEUM STRING Quintet. In programul turneului a fost inclusa o premiera mondiala: Anotimpurile de Antonio Vivaldi pentru nai si quintet de coarde in aranjamentul muzical al muzicianului Lucian Moraru, cat si piesele Ciocarlia, Lonely Shepherd etc.


In decursul unei cariere muzicale care depaseste 50 de ani, Gheorghe Zamfir creeaza peste 300 de lucrari in stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental si simfonic. Repertoriul sau cuprinde compozitori de la perioada baroca si clasica precum Wolfgang Amadeus Mozart,Johann Sebastian Bach, Arcangelo Corelli, Antonio Vivaldi, pana la contemporani ca John Lennon, Paul McCartney, Billy Joel sau Elton John.


Gheorghe Zamfir este castigatorul a 120 de discuri de aur si platina, are peste 190 de discuri inregistrate, si are peste 120 de milioane de albume vandute[4]. Este singurul artist european care a castigat doua discuri de aur in SUA si singurul artist roman care a castigat un disc de aur in Ungaria.


Cariera artistica para-muzicala

Artist polivalent, Gheorghe Zamfir manifesta preocupari artistice si in afara sferei muzicale, care l-a consacrat.


Literatura si publicistica

 • lucrari de specialitate:

  • Traitė Du Naï Roumain: méthode de flûte de Pan (1975)

  • Naiul - geneza, evolutie si semnificatie (teza cu care isi sustine doctoratul, in 2005)

 • literatura beletristica (versuri, eseuri si o carte autobiografica):

  • Dincolo de sunet - Au-dela de la son, editie bilingva, romano-franceza, (1979)

  • Drum de spini si de glorii, versuri, (1981)

  • Binecuvantare si blestem, carte autobiografica (2000)

  • In inima intristata a barocului, versuri (2002)


Arte plastice

In domeniul artelor plastice, Gheorghe Zamfir se exprima in pictura, avand la activ, pana in 2007, 4 expozitii de pictura in tara si in strainatate. In perioada iunie-august 2009, la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia a fost deschisa expozitia Doi pictori, doua epoci, doua gandiri, doua simtiri, doi romani. Gheorghe Zamfir si Petru Beca[5], cuprinzand lucrari ale lui Gheorghe Zamfir si ale lui Petru Beca, pictor si scriitor din Alba Iulia.


Cariera didactica

In anul 1987 la Conservatorul de Muzica din Hilversum Olanda se infiinteaza prima catedra de nai din lume unde ca profesor de nai a fost naistul roman Nicolae Parvu ,fost coleg de clasa de Naicu Gheorghe Zamfir . In perioada 2001-2005, activeaza ca profesor asociat la Facultatea de Interpretare Muzicala din cadrul Universitatii de Muzica din Bucuresti',unde incepe sa predea timp de patru ani de zile.Cel care insa a pus bazele acestei catedre de Nai la Universitatea de Muzica din Bucuresti a fost profesorul de Nai Cornel Pana,actual stabilit in Elvetia. Gheorghe Zamfir este inlaturat de la catedra in toamna anului 2005, fiind respins prin vot de Consiliul Facultatii de Interpretare Muzicala. Ulterior, preda cursuri de nai la Universitatea Valahia din Targoviste.


Premii si distinctii

De-a lungul intregii cariere, Gheorghe Zamfir primeste numeroase premii, distinctii si medalii, printre care:

 • Medalia Vaticanului

 • Ordinul Meritul Cultural al Frantei

 • Titlul de Ofiter si Cavaler al Frantei, Belgiei si Luxemburgului

 • Ordinul Comandorului in Columbia

 • Diploma Universitatii Don Bosco din Roma, de doua ori

 • Medalia de aur a Asociatiei din cadrul Academiei de Arta, Stiinte si Litere a Frantei, de doua ori

 • Premiul Academiei Charles Cros

 • Premiul Țitera de aur in Franta

 • Premiul Sagetatorul de Aur, in Italia

 • Premiul International Omnia pentru intreaga opera muzicala, in cadrul premiilor anuale ale Academiei Internationale „Mihai Eminescu", editia 2009

 • Ordinul Republicii (Republica Moldova), 2014


Creatii muzicale originale

Gheorghe Zamfir a compus peste 300 de lucrari in stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental si simfonic. Printre acestea se numara:

 • Doina de jale si Doina ca de la Visina, compozitii pentru nai in spirit popular (1966)

 • Misa pentru Pace, pentru nai, cor, orga si orchestra (1974)

 • Concert pentru nai si orchestra (1982)

 • Cvintet pentru nai si cvartet de coarde (Cvintetul Plopilor, 1984)

 • Conceptul muzical Totus Tuus, set de piese pentru nai, orga si grup vocal barbatesc (2005)


Gheorghe Zamfir la Biblioteca Congresului SUA: Solistlioteca Congresului SUA

 • Biblioteca Congreslui SUA. Dirijor de orchestra

 • Biblioteca Congresului Naiurile romanesti

 • Naiurile Romanesti


Filmografie

Participa la coloana sonora a urmatoarelor filme:

 • Le Grand Blond avec une chaussure noire (Marele Blond) , 1972

 • Le retour du Grand Blond (Intoarcerea Marelui Blond), 1974

 • Picnic at Hanging Rock (Picnic la Hanging Rock), 1975

 • Once upon a time in America (A fost odata in America), 1984

 • The Karate Kid (Karate Kid), 1984

 • Paradise, 1984

 • Margarit i Margarita, 1989

 • Omohide poro poro (Memories of Yesterday), 1991

 • Celeste, 1991

 • Preku ezeroto (Across the Lake), 1997

 • Kill Bill. Vol.1, 2003Website personal: http://www.gheorghezamfir.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/GheorgheZamfirOfficial

Albume

Album Nume
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Gheorghe Zamfir - Einsamer Hirte
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Gheorghe Zamfir - My heart will go on
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Gheorghe Zamfir si James Last - The Lonely Shepherd/Alouette. Live in London 1978
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Gheorghe Zamfir - Don't Cry for me Argentina
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
André Rieu & Gheorghe Zamfir - Tribute to James Last

Romanii primesc in dar o STEA

Indragitul interpret Gheorghe Zamfir, aflat impreuna cu echipa la Maastricht impreuna cu o delegatie de 55 de romani, alaturi de Andre Rieu pentru o serie de concerte a primit in dar o stea......pe Aleea Celebritatilor. Maestrul o ofera ne-o ofera cu [...]

Festivalul International de Nai - Gheorghe Zamfir

Fundatia Internationala de Muzica Gheorghe Zamfir si A.P.C.T.T.R (Asociatia pentru Promovarea Copiilor si Tinerilor Talentati din Romania) in parteneriat cu Primaria Gaesti, organizeaza in perioada 10-13 septembrie 2015 a doua editie a FESTIVALULUI INTERNATIONAL DE NAI GHEORGHE ZAMFIR.Evenimentul are loc la Gaesti, locul [...]

Gheorghe Zamfir si invitatii sai

18 Decembrie 2014

Gheorghe Zamfir si invitatii sai - Joi 18 Decembrie, 2014, Ora 20:00 - Sala Palatului Mari vedete ale scenei romanesti isi dau intalnire in 18 decembrie la Sala Palatului din Bucuresti pentru un spectacol extraordinar de Craciun, ce se anunta [...]

Cumpara Bilet

18

Dec

Gheorghe Zamfir & Taraf la Berăria H

25 Aprilie 2015

Sambata, 25 Aprilie 2015, ora 22:00Beraria H, BucurestiSâmbăta aceasta, 25 Aprilie, în Orașul cu chef de viață ne lăsăm încântați de un adevărat fenomen muzical. Maestrul naiului, Gheorghe Zamfir urcă pe scena Berăriei H alături de taraful său pentru un [...]

Cumpara Bilet

25

Apr

Festivalul International de Nai - Gheorghe Zamfir

10 Septembrie 2015

Fundatia Internationala de Muzica Gheorghe Zamfir si A.P.C.T.T.R (Asociatia pentru Promovarea Copiilor si Tinerilor Talentati din Romania) in parteneriat cu Primaria Gaesti, organizeaza in perioada 10-13 septembrie 2015 a doua editie a FESTIVALULUI INTERNATIONAL DE NAI GHEORGHE ZAMFIR.Evenimentul are loc la Gaesti, locul nasterii lui Gheorghe Zamfir [...]

Cumpara Bilet

10

Sep

Concert Gheorghe Zamfir - "Poveste Interbelica"

1 Decembrie 2015

Gheorghe Zamfir, acompaniat de Orchestra "Zamfir 50", va susține pe 1 decembrie 2015, de Ziua Națională a României, un concert ce își propune să aducă în fața publicului atmosfera "romantică" dintre cele două războaie mondiale.Spectacolul "Poveste Interbelică" se va desfășura [...]

Cumpara Bilet

01

Dec

Concert GHEORGHE ZAMFIR & BAND la Hard Rock Cafe

13 Ianuarie 2016

Maestrul Gheorghe Zamfir va susține, alături de formația sa, primul concert pe scena Hard Rock Cafe. Pe lângă acordurile clasice artistul va interpreta și secvențe pop-rock sau pasaje muzicale din filme celebre, el fiind cunoscut pentru particparea la coloanele sonore a mai [...]

Cumpara Bilet

13

Ian

Nume: Gheorghe Zamfir

Nume de scena: Gheorghe Zamfir

Data nastere: 6 Aprilie 1941

Ani de activitate: 1960 - prezent

Genuri:

Case de discuri:

 • Philips Digital Classics

Instrumente:

Tip artist: