Iris

Trupa IRIS poate fi numita, fara nicio retinere, o trupa de legenda a muzicii rock romanesti. Privind retrospectiv activitatea formatiei imi amintesc intotdeauna, cand este vorba de IRIS, chiar de versurile melodiei “IRIS” de pe primul album:“Trec ani, nesfarsiti,Dar IRIS ramanePrin voi, caci voi ne veti urma,La bine si la rau,Iar rockul ajunge sa fie chiar zeu!Aceste versuri pot fi privite ca un fel de profetie a membrilor IRIS despre ceea ce va sa fie aceasta trupa pentru muzica romaneasca sau, poate, o promisiune fata de fanii ce i-au inconjurat cu mult entuziasm inca de la primul lor concert, din [...]

Toata biografia Iris

Doriti sa invitati pe Iris la un eveniment?

Introdu in formular informatii cu privire la evenimentul la care doresti sa aduci artistul ales si noi te vom contacta cu informatii legate de costurile cu privire la sonorizare, transport etc. (daca este cazul.). Adauga o descriere cat mai completa a evenimentului tau pentru a putea oferi un feedback complet.

Folk You! Florian Pittis 2015

Folk You! Florian Pittis 2015

30 Iulie 2015

n perioada 30 iulie - 01 august se va desfasura in Vama Veche o noua editie a Festivalului "Folk You! Florian Pittis".Ajuns la editia cu numarul 11 festivalul din acest an va avea pe scena un numar impresionant de solisti si trupe de top din zona [...]

30

Iul

Videos

Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Iris & Felicia Filip - De vei pleca (Live at Iris Athenaeum)
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Iris - Floare de Iris (Live at Iris Athenaeum 2000)
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Iris - Strada Ta
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Iris - Nu ma uita versuri
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Iris - Sa nu crezi nimic (Live at Iris Athenaeum 2000)

Trupa IRIS poate fi numita, fara nicio retinere, o trupa de legenda a muzicii rock romanesti. Privind retrospectiv activitatea formatiei imi amintesc intotdeauna, cand este vorba de IRIS, chiar de versurile melodiei “IRIS” de pe primul album:

“Trec ani, nesfarsiti,
Dar IRIS ramane
Prin voi, caci voi ne veti urma,
La bine si la rau,
Iar rockul ajunge sa fie chiar zeu!

Aceste versuri pot fi privite ca un fel de profetie a membrilor IRIS despre ceea ce va sa fie aceasta trupa pentru muzica romaneasca sau, poate, o promisiune fata de fanii ce i-au inconjurat cu mult entuziasm inca de la primul lor concert, din 1977 de la Sala Polivalenta, unde au cantat pe scena cu Sfinx, Rosu si Negru, Catena, Progresiv TM, F.F.N. (Formatia Fara Nume) fara ca ei sa apara pe afisul concertului.

Iar astazi asistam cu bucurie la revenirea pe scena, alaturi de Iris, a lui Cristi Minculescu, o voce legendara ce a stat alaturi de aceasta trupa timp de 32 de ani infruntand regimul comunist sau focul mistuitor ce le-a distrus la un moment dat toate instrumentele sau cate alte provocari ale vietii.

Dar istoria Iris incepe in anul 1976 cand Emil Lechinteanu (chitara bas), Nelu Dumitrescu (baterie) si Nutu Olteanu (chitara solo) au pus bazele acestei trupe ce activa, la inceput, in Clubul de la ora 7.

Prima aparitie pe un disc se intampla in anul 1978 pe celebra serie de compilatii de la Electrecord, “Formatii de muzica pop” vol III care s-a transformat apoi, incepand cu volumul 4, in “Formatii de muzica rock”. Pe acest album a aparut melodia “Corabia cu panze”, vocal fiind Ioan Jecan, melodie ce prefigura un stil care se va pastra si se va simti in toate creatiile Iris ulterioare.  Urmeaza apoi ca solist vocal Sorin Chifiriuc ce a mai activat in mai multe formatii din care cele mai reprezentative sunt Domino, Sfinx si Roata.

Anul 1980 este unul important in istoria trupei. Din acest moment intra in formatie Cristi Minculescu, vocea emblema a Iris-ului precum si Adrian Ilie, chitarist si compozitor, o personalitate importanta a muzicii rock romanesti din anii ’80. Adi Ilie a compus pentru Iris mai multe piese dintre care unele au devenit emblematice pentru formatie: „Cine ma striga-n noapte”, „Calatorul” sau „Valuri”. In aceasta perioada trupa Iris intra in cadrul Cenaclului Flacara ceea ce face sa fie cunoscuta destul de repede in toata tara.

In 1982 apare primul album al formatiei, “Iris I”,  despre care Enciclopedia Muzicala a scris un articol aici, moment in care componenta trupei este: Nutu Olteanu – chitara, Florin Ochescu – chitara, Marti Popescu - bass, Cristi Minculescu – voce, Nelu Dumitrescu – tobe. Albumul de debut este unul ce are un loc aparte in muzica rock de la noi din tara. Este considerat primul album de heavy-metal din rock-ul romanesc, toate melodiile fiind cunoscute dupa atatia ani si generariilor tinere, fani ai muzicii rock.

In anul 1984 vine in trupa Doru Borobeica (Boro) iar in 1986 Valter Popa care sunt si astazi in formatie. In aceasta perioada este cooptat pentru cateva melodii si Dan Bittman care apoi pleaca la Holograf impreuna cu Marti Popescu si Nutu Olteanu.

In 1987 apare albumul 'IRIS II', cu o extraordinar de indrazneata coperta, pentru acele vremuri, coperta ce il reprezinta pe unul dintre idolii lui Cristi, Angus Young de la AC/DC.

In 1988 apare al 3-lea album Iris, intitulat “Nu te opri”, asta in ciuda interdictiilor din acea vreme care spunea ca albumele nu trebuie sa aiba nume. Poate si din aceasta cauza dar mai ales din cauza ca trupa era considerata un exemplu negativ pentru tineri Iris a fost suspendata de catre regimul comunist dupa un concert la Miercurea-Ciuc.

Dupa 3 luni in care nu au functionat reusesc, prin intermediul lui Florin Lincan, sa-si recapete brevetele de liber-profesionisti si au reinceput activitatea.

In decembrie 1989 – ianuarie 1990 se inregistreaza albumul “Iris IV” unde regasim mari succese ale trupei: “Cine ma striga in noapte”, “Vino iar”, “De ce oare ai plecat”.

In august 1990, in perioada in care trupa concerta in fiecare seara pe terasa “Marea Neagra” din Neptun instrumentele formatiei au ars intr-un incendiu care se pare ca dorea sa puna capat povestii Iris. Dar asta nu a constituit decat un obstacol peste care membrii formatiei au trecut si care i-a unit si intarit  si mai mult in dorinta de a fi permanent alaturi de fanii lor, de a face muzica buna si de a fi profesionisti cu adevarat.

Dupa acest incident trupa si-a reluat activitatea iar in anul 1991 au inceput si aparitiile pe scene din strainatate, in principal in Italia.

In 1992 trupa aniverseaza 15 ani de activitate printr-un concert extraordinar sustinut la Sala Polivalenta intitulat “IRIS – 15 ani” iar in 1993 castiga premiul II la Cannes la sectiunea rock si tot in acel an apar si la renumitul post international de muzica MTV.

In 1997 trupa aniverseaza 20 de ani de activitate pe care ii sarbatoreste tot printr-un spectacol special la Sala Polivalenta unde sunt invitati si fosti membrii ai formatiei: Sorin Chifiriuc, Dan Bittman, Lucian Chivu, Bogdan Stanescu, Mihai Alexandru , Florin Ochescu. Melodiile din acest concert au aparut apoi pe un CD special “IRIS 20 de ani”.

Anul 2000 ii aduce pe cei de la Iris in “lumina reflectoarelor” cu o colaborare speciala, alaturi de soprana Felicia Filip alaturi de care inregistreaza piesele “De vei pleca” si “Baby”, pe maxi-single-ul “De vei pleca”, printre primele piese de rock simfonic care au aparut in muzica romaneasca. A urmat apoi proiectul “Iris Atheneum” ce a constat intr-un spectacol grandios unde trupa a cantat pentru prima data alaturi de o orchestra, Symphonic Light Orchestra. In proiect au mai aparut, pe langa Felicia Filip, si Ionut Stefanescu, Adrian Pintea, Ovidiu Lipan “Tandarica”, Florentin Milcof, Johnny Raducanu, Cristian Mihailescu, Liza Panait si s-a concretizat, ca material discografic, in doua volume “Iris Atheneum”. Au urmat apoi concerte in tara cu acest spectacol si in 2001 a aparut si DVD-ul “Digital Atheneum”, parte din acelasi proiect.

In august 2002 se inregistreaza, impreuna cu doi dintre membrii trupei Uriah Heep, Mick Box – chitara si Bernie Shaw - vocal, piesa “Lady in Black” iar in septembrie acelasi an apare albumul “Matase alba” la care este invitat si Relu Marin (clape) el fiind si in prezent parte din proiectul Iris.

Anul 2003 este anul unei noi premiere discografice – cvadruplul album 'Iris 4Motion', un proiect inedit si ambitios, alcatuit din 4 albume solo, ale fiecarui membru al trupei, proiect in care au fost implicati si artisti invitati si care a demonstrat, inca o data, ca Iris are resurse serioase de inspiratie si o mare deschidere catre nou si deosebit dar, in primul rand sunt PROFESIONISTI.

In anul 2005 apare albumul “Iris Maxima” ce este o analogie cu “Craiova Maxima” echipa de aur a Universitatii Craiova care a fost compusa din profesionisti si oameni pasionati de ceea ce fac si pentru suporterii lor. Si asta au vrut sa transmita si membrii Iris catre fanii lor: pasiune, profesionalism si dedicare.

Doi ani mai tarziu, un alt proiect de amploare isi face aparitia in viata muzicala romaneasca prin intermediul baietilor de la Iris:  “Cei ce vor fi”, un dublu album cu piese noi in care au fost invitati sa-si aduca aportul nume sonore ale muzicii si nu numai: Adrian Pintea, Maia Morgenstern, Felicia Filip, Tudor Chirila, Mike Godoroja, Adrian Despot, Florin Chilian, Corul Accustic, Nicu Covaci, Nutu Olteanu, Cezar Petrescu, “Artan” Adrian Plesca, Paula Seling, Abis, Vodoo. Acest moment coincide si cu aniversarea a 30 de ani de muzica IRIS.

Incepand cu 2007 Relu Marin este cooptat definitiv in trupa, el aparand pe afisele concertelor alaturi de ceilalti membrii si prieteni din formatie.

Dupa aceste momente aniversare pe care trupa le-a petrecut impreuna cu prietenii, parte din ei invitati pe albumul “Cei ce vor fi”, in viata lui Cristi Minculescu a aparut un moment de cumpana. Suferind de o boala ereditara la ficat a fost supus unui transplant, pe data de 24 martie 2009, sotia sa fiind cea care i-a donat o parte din ficat. Operatia a fost un succes iar dupa mai multe luni de pauza si refacere medicala formatia a aparut pe scena din nou in iulie 2009 iar in octombrie au sustinut un mega-concert de revenire, la Sala Polivalenta.

In 2010 Iris este trupa aleasa sa deschida concertul AC/DC de la Bucuresti si in acelasi an apare si albumul “12 porti” ce cuprinde 12 melodii ca 12 povesti de viata ce exprima experientele personale din ultimul timp.

Concertul aniversar “Iris 35 ani” are loc in 2011 in Piata Constitutiei unde vin peste 30.000 de fani , mai multi decat oricand insa un an mai tarziu Cristi Minculescu isi anunta plecarea din trupa dupa 32 de ani, moment care a fost foarte greu de acceptat de catre fanii Iris.

Pentru o scurta perioada ca vocal a venit in trupa Toni Seicarescu, fost membru in Directia 5, iar apoi, dupa plecarea acestuia, ca solist vocal Iris a venit Rafael, castigatorul Festivalului European de Muzica - Malta - Valletta (2000), al Festivalului Callatis (Mangalia 2000) si al Festivalului de Interpretare si Creatie de la Mamaia (2000).

In 2015 legenda Iris isi reia povestea alaturi de Cristi Minculescu, idolul fanilor trupei, cu care este identificat pentru totdeauna. Iris si Cristi Minculescu formeaza un intreg ce nu trebuie sa se mai desparta.

Si cum puteau sa faca aceasta revenire decat prin spectacole speciale cu multi invitati prieteni ai trupei printre care soprana Felicia Filip sau Dan Bittman, alaturi de care vor canta si piese Holograf in stilul Iris, iar binecunoscutul salut al lui Cristi Minculescu se va auzi din nou pe scena: “Buna seara, prieteni!”

www.trupairis.ro
https://www.facebook.com/trupairis


Album Nume
O lume doar a lor - 35 de ani Iris - Inocenta Ta
O lume doar a lor - 35 de ani Iris - Chip Fara Nume
O lume doar a lor - 35 de ani Iris - Pastreaza-Ma-n Inima Ta
O lume doar a lor - 35 de ani Iris - Vis Cu Stele
O lume doar a lor - 35 de ani Iris - Revelatie
O lume doar a lor - 35 de ani Iris - Poveste Fara Rost
O lume doar a lor - 35 de ani Iris - O Lume Doar A Lor
O lume doar a lor - 35 de ani Iris - Somn Bizar
O lume doar a lor - 35 de ani Iris - Baby
O lume doar a lor - 35 de ani Iris - Pe Ape
O lume doar a lor - 35 de ani Iris - Noaptea
O lume doar a lor - 35 de ani Iris - Strada Ta
O lume doar a lor - 35 de ani Iris - Floare De Iris
O lume doar a lor - 35 de ani Iris - Trenul Fara Nas
O lume doar a lor - 35 de ani Iris - O lume doar a lor featuring Puya
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Iris & Felicia Filip - De vei pleca (Live at Iris Athenaeum)
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Iris - Floare de Iris (Live at Iris Athenaeum 2000)
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Iris - Strada Ta
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Iris - Nu ma uita versuri
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Iris - Sa nu crezi nimic (Live at Iris Athenaeum 2000)

Albumul saptamanii de Daniel Stefan - Iris 1

Dupa 8 ani de la infiintarea trupei IRIS si o aparitie pe albumul “Formatii de muzica pop 3” aparea, in anul 1984, primul album intitulat simplu “IRIS 1”. Dupa multe schimbari de componenta dar si nenumarate concerte aparea un mult [...]

Iris in turneu

Iris continua seria concerteor in Ardeal: 19 iulie - SIMLEUL SILVANIEI - aer liber 26 iulie - RASTOLITA - aer liber 14 august - SIMERIA - aer liber 15 august - CAMPIA TURZII - aer liber 22 august - SIBIU - [...]

Cristi Minculescu & IRIS - Turneu National 2015

"DIN NOU IMPREUNA" este numele sub care Cristi Minculescu si IRIS vor sustine in aceasta toamna un turneu national dar si la Chisinau prin care vor duce, in formula traditionala, legenda IRIS mai departe.Turneul va incepe la Pitesti si se va [...]

Folk You! Florian Pittis 2015

30 Iulie 2015

n perioada 30 iulie - 01 august se va desfasura in Vama Veche o noua editie a Festivalului "Folk You! Florian Pittis".Ajuns la editia cu numarul 11 festivalul din acest an va avea pe scena un numar impresionant de solisti si trupe de top din zona [...]

Cumpara Bilet

30

Iul

IRIS si Cristi Minculescu in concert la Hard Rock

2 Septembrie 2015

IRIS si Cristi Minculescu vor fi in concert la Hard Rock Cafe inainte de inceputul turneului national.Concertul va avea loc miercuri, 2 septembrie 2015 incepand cu ora 21.00 iar baietii promit un spectacol "incendiar", ca de altfel, la toate aparitiile lor.Dupa acest [...]

Cumpara Bilet

02

Sep

Cristi Minculescu & IRIS - Turneu National 2015

18 Septembrie 2015

"DIN NOU IMPREUNA" este numele sub care Cristi Minculescu si IRIS vor sustine in aceasta toamna un turneu national dar si la Chisinau prin care vor duce, in formula traditionala, legenda IRIS mai departe.Turneul va incepe la Pitesti si se va incheia la Bucuresti, in Sala [...]

Cumpara Bilet

18

Sep

"Poveste de Craciun" la Sala Polivalenta

18 Decembrie 2015

Sala Polivalentă din București găzduiește spectacolul „Poveste de Crăciun”, în regia lui Cristian Mihăilescu, în data de 18 decembrie 2015începând cu orele 19:00.Spectacolul, muzical și nu doar atât, este destinat mai multor categorii de public iar pe scenă vor veni mulți artiști de renume ai României: Felicia Filip împreună [...]

Cumpara Bilet

18

Dec

IRIS și Cristi Minculescu prezinta evenimentul ROCKOLINDE

22 Decembrie 2015

CRISTI MINCULESCU și trupa IRIS, alături de soprana Felicia Filip, violoncelistul Adrian Naidin și Orchestra Simfonica București sub bagheta dirijorului Florin Totan, vor urca pe scena Sălii Palatului din București în data de 22 decembrie, de la ora 20:00, pentru un concert [...]

Cumpara Bilet

22

Dec

Cristi Minculescu si Iris revin la Beraria H pentru un concert de legenda

30 August 2016

Marti, 30 August 2016, ora 22:30Beraria H, BucurestiPe 30 august 2016, pe strazile Orasului cu Chef de Viata va rasuna din nou Rock-ul: Cristi Minculescu si Iris revin la Beraria H pentru un concert de legenda. Nu il rata!In urma [...]

Cumpara Bilet

30

Aug

Cristi Minculescu si Iris

23 Decembrie 2016

Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 21:45Beraria H, BucurestiCe ai zice de un Craciun Rock? Vino vineri, 23 decembrie, la cea de a treia editie Christmas Rock @Beraria H pentru un concert de poveste cu Cristi Minculescu si Iris.

Cumpara Bilet

23

Dec

Nume: Iris

Nume de scena: Iris

Ani de activitate: 1976 - prezent

Genuri:

Case de discuri:

  • Roton
  • Cat Music
  • Zone Records
  • Electrecord

Instrumente:

Tip artist: