Walter Ghicolescu

 În definirea expresiei lirice ”trebuie să te găsești pe tine și să-ți găsești stilul” consideră artistul. Compozițiile lui de folk dinamic contemporan combină ciupituri intime de chitară acustică, o voce pasională și o multitudine de imagini poetice pentru a arăta cât de puternică poate să fie liniștea. Aduce a simbioză de folk și pop, deși artistul își descrie stilul “country-folk cu tonalități specifice de chitară acustică”. “Este cool că nu poate fi ușor de definit”, mai spune Walter.

 Cu oricare serie de acorduri, artistul câștigă atenția ascultătorului. Vocea captivează iar tehnica de chitară este cuceritoare. Muzica în sine pare oarecum [...]

Toata biografia Walter Ghicolescu

Doriti sa invitati pe Walter Ghicolescu la un eveniment?

Introdu in formular informatii cu privire la evenimentul la care doresti sa aduci artistul ales si noi te vom contacta cu informatii legate de costurile cu privire la sonorizare, transport etc. (daca este cazul.). Adauga o descriere cat mai completa a evenimentului tau pentru a putea oferi un feedback complet.

Folk Night Walter Ghicolescu & Adrian Gradinaru

Folk Night Walter Ghicolescu & Adrian Gradinaru

16 Aprilie 2015

Pe data de 16.04 Corner Bar va invita la un moment deosebit Folk cu Walter Ghicolescu si Adrian Gradinaru incepand cu ora 21.00 Str. Tutora, Nr 2A, 700160 Iasi, Romania

16

Apr

Videos

Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Walter Ghicolescu - Păcat (Popas în alt cântec, 2012)
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Walter Ghicolescu -Te vreau numai a mea (Cântec rockstit, 2013)
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Walter Ghicolescu - Cu toamna în odaie (Popas în alt cântec, 2012)
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Walter Ghicolescu - Vrăjitorul (Frânturi de suflet, 2007)
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Walter Ghicolescu - Telefon peste moarte

 În definirea expresiei lirice ”trebuie să te găsești pe tine și să-ți găsești stilul” consideră artistul. Compozițiile lui de folk dinamic contemporan combină ciupituri intime de chitară acustică, o voce pasională și o multitudine de imagini poetice pentru a arăta cât de puternică poate să fie liniștea. Aduce a simbioză de folk și pop, deși artistul își descrie stilul “country-folk cu tonalități specifice de chitară acustică”. “Este cool că nu poate fi ușor de definit”, mai spune Walter.

 Cu oricare serie de acorduri, artistul câștigă atenția ascultătorului. Vocea captivează iar tehnica de chitară este cuceritoare. Muzica în sine pare oarecum sobră și melancolică, dar timbrul cald îi adaugă acesteia un fel de optimism care străbate dincolo de tristețea unor părți instrumentale.

Că artistului îi reușesc deopotrivă acustica și profunzimea melodiei se explică prin strategia, unică, de echilibrare a emoției. Pendulând sistematic precum un orologiu  între o lirică de aur și rezonanțe ritmice pop, Walter dă senzația că munca de compoziție nu implică vreun efort. Acest echilibru este cheia mesajului artistic blând, dar totuși îndrăzneț.

 

"Ne-am cunoscut prin intermediul muzicii, în fapt cea mai potrivita punte pe care sufletele o pot construi între ele ca sa poata comunica. Atunci când m-a rugat sa scriu despre el, asa cum eu îl stiu, simplu, am înteles ca desi lucrurile simple sunt cele mai frumoase, totusi sunt greu de descris în câteva cuvinte. Apoi mi-am dat seama cs si cuvintele ne-au unit într-un mod aparte.      

Walter Ghicolescu nu este un simplu om, nu este un simplu folkist sau purtator de chitara sa zicem. El te înconjoara cu vocea sa ca si cum stie cs ti-e frig si astfel, într-un mod cu totul special te simti în siguranta, aparat, la adapost. Simti ca în bratele lui poti sa-ti plângi iubirea pierduta, neputintele, dorul de parinti si rugaciunea îti vine pe buze mai des. Împleteste cuvintele cu notele muzicale în asa fel încât sufletul tau tresare si din amintirile-ti rascolite astfel reînvii mai puternic, mai plin de pasiune si emotie. Orice aparitie pe scena îti demonstreaza, de parca ar mai fi nevoie, cât este de atent la detalii. Construieste scenarii si nu ai cum sa nu-l admiri pentru modalitatea aproape inaccesibila unora dintre noi de a vedea acolo unde altii nu pot. Mereu inspirat, mereu pe baricadele artei pe care a ales sa o slujeasca, mereu atent la cei cu care vine în contact, vesnic dornic sa afle daca a fost bine cum a cântat, daca melodiile au fost potrivite cu momentul acelei seri, acelui eveniment, etern îndragostit de versul bun, Walter este artistul care are marea calitate de a impune respect pentru ca nu poti face altfel. Profesor de matematica, desigur. Mintea sa este una scormonitoare si cu greu îl poti convinge ca 1 plus 1 pot sa dea adunate 3 sau 4. Iubeste perfectiunea materiei pe care o preda elevilor sai, rigurozitatea ei, adevarul ei. Si poate tocmai faptul ca este profesor de matematica îl ajuta sa nu întârzie niciodata. Este mereu prezent la ora la care promite, ceea ce este o mare calitate în aceste vremuri. Cum nu poate sta departe de chitara, prietena sa de atât amar de vreme, umarul sau fiind mereu mângâiat de corzile acesteia, le arata si celor mici drumul spre muzica, iar pâna acum nici unul dintre elevii sai nu l-a dezamagit. Premiile la concursurile de specialitate sunt martore. 


Prietenii sai nu sunt nici ei simpli oameni, sunt suflete libere care-i împartasesc iubirea pentru frumos, pentru valoare si pentru arta. Orice eveniment, fie el lansare de carte, concert folk, concurs, lansare de CD, sau simple întâlniri unde se pune „Pariu pe prietenie”, deja cunoscut multora dintre noi, este prilej de bucurie si rasfat, caci oameni frumosi si generosi nu sunt pe toate drumurile. Walter mi-e aproape desi locuieste în Constanta. Face parte din acei prieteni pe care te poti sprijini chiar daca nu-l vezi un an. Îl pretuiesc pentru creatiile sale calde, carora le da glas asa cum numai el poate. Mi-e drag felul în care îti aduce vesti bune, modul în care te protejeazade cele rele si ca respira muzica zi si noapte. Uneori ai sentimentul ca fara de ea nu este el, uneori sunt sigura ca fara de ea se sufoca. Si stiu ca nu ma însel. Melodiile lui Walter te înalta la înaltimi ametitoare si uneori ramâi astfel dupa un concert de-al lui. Acolo sus, unde florile de colt te învata sa respiri. Cânta de iubire, de patrie, de dor, de parinti, de prietenie, de drum, de moarte, dar mai ales despre viata, asa cum este ea, cu rele si cu bune. Cum spuneam, ne-am cunoscut prin intermediul muzicii, dar si al cuvintelor. Împreuns am avut lansare de CD si de carte, iar cuvintele mele au fost puse în evidenta de muzica lui si lumea a devenit parca mai frumoasa. Da, datorita lui Water sunt convinsa ca prietenia poate exista, ca oamenii pot fi adusi la lumins si îndrumati spre frumos. Datorita lui Walter stiu sigur ca folkul e pe mâini bune si ca atât timp cât poezia traieste nimic nu e pierdut. Ma uimeste de fiecare data ca lui Walter nu-i prea da cu virgula când calculeaza ceva, apoi îmi reamintesc faptul ca matematica e prietena lui, nu a mea si zâmbesc. Walter îti umple buzunarele nu cu frunzele toamnei, cum ati fi tentati sa credeti, familiarizati cu prea binecunoscuta-i piesa, ci cu iertari. Iertari sub forma cea mai potrivita sufletului sau: muzica. 
     Sunt multi cei care înca nu l-au ascultat, dar si mai multi cei care stiu ce amortite si lovite îi sunt degetele de la atingerea corzilor fara de care orice zi i se pare pierduta. Calatorule ascultator, ia-l cu tine pe Walter si singur nu vei mai fi!

    Asculta-i muzica si drumurile-ti vor parea mai pline de oameni buni si pâine calda!"(Loreta Popa - jurnalist)


Diamante de cantec sub o lacrima uriasa


"Încerc sa scriu despre Walter si îl vad pe malul marii, cu ochii închisi, zâmbind tuturor gândurilor frumoase ale lumii. Un înger îi mângâie fruntea de sub care se aud zvâcnind, diamante de cântec. Walter asculta scoicile cu ureche de poet iar sub pasi de nisip, simte lemnul scenei. Îl vad neclintit si rabdator cum, printr-o alchimie doar de el stiuta, topeste versuri cântate deasupra numerelor reale. Are o delicatete sufleteasca iesita din comun. Vazându-l încercanat, departe si tacut, la un festival, l-am întrebat daca i s-a întâmplat ceva, daca se simte bine. ,,Sunt doar obosit”, mi-a raspuns si imediat, mi-a multumit sfios pentru întrebare. Mi-a multumit pentru ca m-a interesat starea sa, într-o lume în care, multi oameni (poate din graba, sufocându-si profunzimea) îti întorc spatele fara cuvinte si fara sa adulmece urmele limpezi pe care le-ai lasat în viata lor.


Încerc sa scriu despre Walter si retraiesc emotiile intense si depline, din serile în care l-am ascultat cântând. Omul acesta are în glas si fiinta o caldura si o curatenie care fragezesc suflete. Este un folkist autentic, cinstit, curat. Nu vorbeste pe nimeni de rau, nici daca este provocat. Prietenia noastra se scrie în întâlniri rare si pline de sens, în geografia lumii prin care îsi poarta destinul.


Încerc sa scriu despre Walter si îl vad cum îsi scoate palaria, cu un gest princiar, în fata publicului. Cândva, îi voi întoarce acest gest. Îl voi aplauda prelung, pentru blândetea, îngaduinta, surâsul sau binefacator si mai ales, pentru lacrima uriasa de emotie, din acele cântece care ne aduc aminte cât de mult putem iubi. Pâna atunci, te rog sa înaintezi în lumina, Walter Ghicolescu!" (Clara Mărgineanu - jurnalist)


Studii


Universitatea  A. I. Cuza , Iași, Facultatea de Matematică(2000-2004)

Universitatea Politehnica, București, Facultatea de Tehnologia Construcțiilor de Mașini(1991- 1996)

Școala de Arte Populare, Călărași – Clasa de Chitară clasică(1985-1989)                                                            

Mentori:     Arsenie Boca, Octavian Paler, Grigore Vieru,  Adrian Păunescu.


Premii


Festivalul Național de muzică folk  FEstudIS, Iași  Trofeu (2002)                           
Festivalul Național de muzică folk  Floare de Ger, Calafat  Premiul I  (2003)                                              
Festivalul Național de muzică folk Om Bun, București  Premiul III (Triolet) (2003)                                                                  
Festivalul Național de muzică folk  Festivalul Castanilor, Ploiești  Premiul Radio Romania (2004)
Festivalul Național de muzică folk  Bistrița Folk , Bistrița  Premiul Radio Romania (2004)
Festivalul Național de muzică folk  Baladele Dunării, Galați Premiul I (2005)                                                           
Festivalul Național de muzică folk  Bistrița Folk , Bistrița  Premiul (2005 )
Festivalul Național de muzică  folk Omul cu o chitară, Brăila Premiul II (Tandem)(2007)
Festivalul Național de muzică  folk  Folk T, Târgoviște  Premiul I (Tandem)(2008 )


Aparitii de referinta


Turneu REPUBLICA  MOLDOVA  –  Concerte de muzică folk si donații de carte, CJ Constanța (2011)

Program de muzică românească la PARLAMENTUL EUROPEAN, BRUXELLES(2010)

Seri de muzică folk pentru comunitatea românească din PARIS (2009 )      

Turneul Transilvania,  CENACLUL FLĂCARA, alături de Adrian Păunescu și membrii Cenaclului (2008)                                                                                                        

Turneu MAREA NEAGRA, FOLK YOU, ed. I  cu Florian Pittiș, Costinești, Vama Veche, Gura Portiței (2004)    


Proiecte culturale, parteneriate, colaborări


ASOCIAȚIA CULTURALĂ WALTER GHICOLESCU

·          Flota de folk, cu  Mariana Butnaru, Cezar Petrovici, Vali Petcu, Radu Crăciunescu,  partener la Târgul de carte la nisip, Mangalia (2011, 2012)

·          Scoala de chitară Folkistik, un proiect al Asociației, pentru promovarea muzicii folk in randurile tinerilor din Costinesti, Navodari, Constanta. Recitaluri in spectacole de muzica si poezie la Liceul Ovidius (2009-2015)

·          Proiectul de Artă stradală și folk protestatar NU!, în colaborare cu Radio Neptun

·          Tabăra de muzică, poezie și arte vizuale Folktrotter, Eforie Nord

·          Folktrotter, emisiune radio săptămânală de muzică folk

   

FOLKTROTTER,  un proiect-concept al Asociației Culturale Walter Ghicolescu, de promovare a muzicii folk și numele unui viitor album care însumează multe dintre piesele prezentate de artist în primă audiție la Radio Neptun Constanța, în cadrul emisiunii săptămânale cu același nume, realizată împreună cu Eugen Doinaru și Andreea Ștefania Ionașcu.

Bocancul literar – Pariu pe prietenie, un proiect de muzica folk si poezie coordonat de poeta Clara Mărgineanu și Sorin Teodoriu. Apariție în volumul “Povești, semnificații, armonii. Un eșantion din România noastră”, Clara Mărgineanu, ed. Semne, 2012

Referent cultural al CCS Iași, Organizator al festivalului național de muzică  Moldavia folk, Iași(2007-2008)

Cenaclul Flacăra, cu Adrian Păunescu, București (2009-2011)                                                                                    

Radio Neptun & Trupa SONAR, spectacole de muzică și poezie, cu Eugen Doinaru, Constanța (2008-2012)                                                               

Cenaclul Moldavia, cu Emilian Marcu, Jul Baldovin, Octavian Lazar,  Iași(2008-2009)                                               

GALELE STUDENESTI , Costinești,  Organizator & Gazdă/prezentator spectacole folk în aer liber(2007-2009)

Cucuteni 5000 Festival, Copou, Iași ,  Festivalul Medieval Sighișoara (2003-2006)                                              

Cenaclul Totuși Iubirea, cu Adrian Păunescu, București (1998-1999)           

Nume album: Popas in alt cantec

Casa de discuri: MHO Bucuresti

Artist: Walter Ghicolescu

An: 2012

Genuri:

 1. Folk - pop

Melodii:

 1. Dacă mâine ar incepe lumea
 2. Popas în alt cântec
 3. Cântec pentru neuitare
 4. Păcat
 5. Prezent retro
 6. Așteptare
 7. Trenul fără gară
 8. Vacanță în dragoste
 9. Scrisori către mama
 10. Telefon peste moarte
 11. Singur pe drum

Descriere

Să cauți cuvintele care descriu sunete este o misiune aproape ingrată. Să scrii despre muzică apare ca o tentativă barbară de a sfida deopotrivă  lumi din dimensiuni  paralele.  Să scrii despre muzica lui Walter e totuși  simplu, pentru că doar în folk pe cuvânt îl cânți iar pe sunet  îl poetizezi  și ambele eforturi  duc până la suflet. E vorba (și cântecul) despre un terminus comun, cu rădăcini în armonii rafinate și în versuri  moderne, contemporane pe alocuri.  E vorba de această dată despre un popas înalt (fel de) cântec , ce transmite mai presus de  ton, de acord, de impuse terțe, de contrapunct,  de bass sau de fascinantele backing vocals. Dacă Punct și de la capăt era autobigrafic prin multele încercări rimate pe cont propriu, clasificând succinct, piesele acestui  Popas în alt cantec au texte fie cu o valoare apriori dovedită (Telefon peste moarte, Popas în alt cantec), fie care participă cu succes la un melanj inedit  între ritmurile interioarelor de folkist și  versul contemporan -pe cât de anonim, pe atât de magic în conținut (Cântec pentru neuitare, Așteptare, Păcat, Prezent retro). Singur pe drum și Vacanță în dragoste sunt piese care păstrează linia începutului muzical al lui Walter, cu versuri proprii a căror valoare implicită datorează categoric mult orchestrației și temei melodice. Restul, ca orice revelație, se construiește de unul singur: în liniștea aceea cântată la începuturi, înainte de gând, deci de text, în muzica nouă a pașilor pe podele vechi de lemn, prin incursiunea nostalgică în lumea retro a discului cu… ac, secondat ici-colo de-un clopot  ”de prea departe” , visând “un zbor pe jos”, care anunță și viața și moartea în lunea pornirilor la drum sau la apusul lor, sub firul de iarbă. Mai este apoi și timbrul lui Walter iar aici cuvintele  surzesc. Se spune că muzica universului e cea mai frumoasă. Dacă mâine ar începe lumea, în 2012 cel proorocit de înțelepți, cu siguranță aș recunoaște în haosul primordial acorduri din ceea ce ascult astăzi, când scriu despre metamorfozele  lui Walter: Melosul cu ochi marini face închinăciune Verbului în povestea genezei de Frumos.  

 

Album Nume
Franturi de suflet Un fel de prezentare
Franturi de suflet Punct…si de la capat
Franturi de suflet Dragoste geriatrica
Franturi de suflet Stare de fapt in Romania
Franturi de suflet Iubire confuza
Franturi de suflet Cantec mediocru
Franturi de suflet Buzunarele toamnei
Franturi de suflet Vrajitorul
Franturi de suflet Nu-mi spune
Franturi de suflet Dragoste „oarba”
Franturi de suflet Taina zapezii
Popas in alt cantec Dacă mâine ar incepe lumea
Popas in alt cantec Popas în alt cântec
Popas in alt cantec Cântec pentru neuitare
Popas in alt cantec Păcat
Popas in alt cantec Prezent retro
Popas in alt cantec Așteptare
Popas in alt cantec Trenul fără gară
Popas in alt cantec Vacanță în dragoste
Popas in alt cantec Scrisori către mama
Popas in alt cantec Telefon peste moarte
Popas in alt cantec Singur pe drum
Cantec Rockstit Himera
Cantec Rockstit Prințul unui răsărit
Cantec Rockstit Neverosimilo
Cantec Rockstit Nu-mi pasă
Cantec Rockstit Poveste fără rost
Cantec Rockstit Amurg
Cantec Rockstit Misunderstood heart
Cantec Rockstit Invocație
Cantec Rockstit Viața la TV
Cantec Rockstit Te vreau numai a mea
Trecerea Lumilor Clovnul cu vioară
Trecerea Lumilor Dialog planetar
Trecerea Lumilor Cântec deplin
Trecerea Lumilor Necuvintele
Trecerea Lumilor Nu sunt singur
Trecerea Lumilor Drum crucial
Trecerea Lumilor Trei îngeri
Trecerea Lumilor Pasăre de nea
Trecerea Lumilor Calcul imposibil
Trecerea Lumilor Gustul revoltei
Trecerea Lumilor Contabilitate
Trecerea Lumilor Trecerea lumilor
Trecerea Lumilor Părăsire
Trecerea Lumilor Artiștii lumii
Trecerea Lumilor Calcul imposibil (variantă reorchestrată)
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Walter Ghicolescu - Păcat (Popas în alt cântec, 2012)
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Walter Ghicolescu -Te vreau numai a mea (Cântec rockstit, 2013)
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Walter Ghicolescu - Cu toamna în odaie (Popas în alt cântec, 2012)
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Walter Ghicolescu - Vrăjitorul (Frânturi de suflet, 2007)
Cucerește-ți publicul în 7 pași simpli!
Walter Ghicolescu - Telefon peste moarte

Trecerea lumilor cu Walter Ghicolescu - Lansare album si carte

Lansarea oficială a celui de al patrulea album a lui Walter Ghicolescu, Trecerea Lumilor, va avea loc pe data de 21 mai la Teatrul de Stat din Constanța, urmând apoi un turneu de promovare în București, Mediaș, Alba Iulia, Suceava, [...]

Hai-Hui prin sufletul folk-ului ne-a oferit interviul Saptamanii – Walter Ghicolescu

Astazi, “Vrajitorul” Walter Ghicolescu, prietenul nostru si al multor suflete, este invitatul saptamanii in blogul “Hai-Hui prin Sufletul Folkului”.  Avem motive de bucurie pentru ca Walter raspunzand intrebarilor “Hai-Hui” ne povesteste cate ceva despre lansarea urmatorului sau album ”Trecerea Lumilor”, [...]

Folk Night Walter Ghicolescu & Adrian Gradinaru

16 Aprilie 2015

Pe data de 16.04 Corner Bar va invita la un moment deosebit Folk cu Walter Ghicolescu si Adrian Gradinaru incepand cu ora 21.00 Str. Tutora, Nr 2A, 700160 Iasi, Romania

Cumpara Bilet

16

Apr

WALTER GHICOLESCU - LANSARE ALBUM

23 Mai 2015

Trecerea Lumilor - lansare album gospel- folkPoveștile Cavalerului Folktrotter, Walter Ghicolescu - lansare de carte. Biletele sunt disponibile în curând online și la casa de bilete a teatrului. Sunteți așteptați începând cu ora 19 în foaierul teatrului și în curtea interioară pentru [...]

Cumpara Bilet

23

Mai

Festivalul Woodfolk 2015 la Cabana Poiana Secuilor

29 August 2015

In perioada 29 august - 6 septembrie se va desfasura la Cabana Poiana Secuilor din Zona Predeal festivalul WOODFOLK.Timp de 9 zile va fi muzica folk, rock si cantece de munte cu solisti de marca ai genului.Concerte, drumetie montana, workshop de escalada sportiva, focuri de [...]

Cumpara Bilet

29

Aug

Nume: Walter Ghicolescu

Nume de scena: Walter Ghicolescu

Data nastere: 15 Iulie 1971

Ani de activitate: 1998 - prezent

Genuri:

Case de discuri:

 • CCS Iași
 • MHO Bucuresti
 • El-Ra Consult Bucuresti

Tip artist: