FESTIVALURI DE MUZICĂ în ROMÂNIA

Vrei să afli ce Festivaluri sunt în curând?

CLICK pe buton pentru a vedea programul   
 
ROCK FRATE!

Oras: Bucuresti
Perioada: 11 martie 2015
 
E festival! E concurs! Se canta live! E ROCK FRATE! in fiecare miercuri, incepand cu 4 februarie

Rock Frate! dorește să creeze un spațiu în cadrul căruia trupele tinere să se desfășoare, să își arate creațiile muzicale și potențialul lor artistic. Concursul se desfășoara în fiecare zi de miercuri, începând cu 4 februarie, timp de aproximativ 4-5 luni.

Enciclopedia Muzicala a Romaniei este partener al festivalului-concurs Rock Frate.
www.facebook.com/rockfrate


 

 INTERNATIONAL TOP HITS

Oras: Ploiesti
Perioada: 28 februarie 2015

Festivalul National de Muzica Pop pentru copii, adolescenti si profesori "International Top Hits" este un eveniment anual produs de Asociatia Culturala "Belle Arti" in colaborare cu International Artist Management.
Scopul acestei manifestari cu caracter competitiv il constituie descoperirea si promovarea copiilor si adolescentilor talentati in interpretarea muzicii pop specifice varstei lor, dezvoltarea spiritului de competitie si corectitudine intre copii de varste apropiate, dragostea pentru arta, si nu in ultimul rand crearea unor puntii de prietenie intre concurenti.

www.asocbellearti.com/regulament3.html

 
Electric City - Youth Day

Oras: Cluj-Napoca
Perioada: 28 martie 2015

Pe scena principala vor ecvolua Chase & Status, Morcheeba, Akua Naru, Kollektiv, Kove Turmstrasse, David August, All about she, Urma, Grimus, Jon Kennedy. Va mai fi si o scena house, House Stage, unde vor mixa DJ ca Detour, Iv-In, Digitalselekta, NDJ, Just D'Light, Zo, Alex Chronic, Dodo, Iorgovan & Somesan, Bread & Butter, Panda, Ethylen, Scopter, EyeScream, Addo, ABC.

http://electriccity.ro/
 
 

Festivalul de blues la Suceava – BLUES CON-FUSION

Locatie: Suceava
Perioada: mai

Singurul festival in memoriam din tara si singurul festival de blues din zona Moldovei si Bucovinei, dedicat unui muzician, artist plastic si grafician sucevean, trecut in nefiinta in luna mai a anului 2000 - Fani Adumitroaie. Suceava devine capitala blues-ului pe parcursul a doua seri, in cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri de blues din tara, Blues Con-Fusion. Blues Con-Fusion este, de asemenea, singurul festival ce se organizeaza intr-un club, artistii si publicul nefiind despartiti de bariera formala impusa de o scena mare.

www.facebook.com/BluesConFusion?fref=ts

 Festivalul național de muzică ușoară pentru copii Mihaela Runceanu “Pentru voi muguri noi”, Buzău

Locatie: Buzau
Perioada: mai

Festivalul Naţional de muzică uşoară pentru copii şi tineret “MIHAELA RUNCEANU – PENTRU VOI MUGURI NOI” este o manifestare artistică organizată de “ ASOCIAŢIA PENTRU TINERET BUZĂU 2010” având în vedere participarea unui segment de populaţie ce se înscrie în contextul educaţiei pentru artă şi preţuirea ei . Festivalul este înscris în Calendarul Activităţilor Educative pe 2014 al Ministerului Educaţiei Naţionale din România.

www.mugurinoi.ro 
 Festivalului național de muzică ușoară pentru copii "Ursulețul de Aur", Baia MareProiectul și-a propus promovarea talentelor reale în domeniul interpretării și creației muzicale pentru copii, promovarea creației muzicale originale pentru copii prin acordarea a 3 premii pentru creație și cultivarea sensibilității și creativității copiilor. La Festivalul Național Ursulețul de Aur Baia Mare care este un brand al orașului Baia Mare, Capitala muzicii ușoare pentru copii, au participat peste 6200 de copii din întreaga țară reu
șind și așa să promoveze muzica ușoară românească pentru copii. 


Festivalul International de Muzică Ușoară George Grigoriu, Brăila


Oras: Braila
Perioada: mai

Festivalul international de muzica usoara “George Grigoriu” se desfasoara la Braila, orasul natal al compozitorului omonim inca din 2005 cand Consiliului Judetean Braila a decis ca trebuie facut ceva pentru ca memoria importantilor oameni de cultura pe care i-a dat urbea sa nu se piarda.


festival-george-grigoriu.ro/contact/ 
Festivalul Național “IN MEMORIAM GICĂ PETRESCU"

Locatie: Bucuresti
Perioada: mai

Festivalul National “IN MEMORIAM GICA PETRESCU” are menirea de a celebra solemn amintirea marelui Maestru cat si misiunea de a promova cultura romaneasca. Cantecele sale de muzica usoara, de petrecere, romantele si cantonetele interpretate timp de peste 70 de ani cu un desavarsit profesionalism l-au consacrat definitiv, aducandu-i un loc de cinste printre monstrii sacri ai muzicii romanesti.

festivalulnationalgicapetrescu.blogspot.ro


 
Transilvania Jazz Festival

Locatie: Cluj
Perioada: mai

Festivalul reuneste in sali de concerte, cluburi, piete publice, sali de curs, cei mai importanti muzicieni de jazz ai momentului din tara si strainatate. Alaturi de muzicieni renumiti la nivel international, concerteaza artisti mai putin cunoscuti cu o voce si un talent aparte, pentru care festivalul reprezinta o adevarata rampa de lansare. Festivalul implementeaza programe speciale dedicate elevilor, studentilor si tinerilor muzicieni, precum seria de masterclass-uri si workshop-uri, care asigura o puternica identitate educationala, in consonanta cu cele mai importante evenimente de jazz din Europa si America.

www.transilvaniajazzfestival.com

ro-ro.facebook.com/TransJazzFest

 
"Top T" Buzau

Locatie: Buzau
Perioada: mai

Top t este considerat in continuare cel mai longeviv festival din Romania. Prima editie a avut loc in anul 1983 , fiind o editie locala care a strins pe scena Casei Tineretului formatii si artisti buzoieni de rock si folk. Incepind cu 1985 , festivalul devine national, iar din anul urmator se renunta la sectiunea de folk , top t devenind unul din polii de atractie ai miscarii rock din anii '80 alaturi de Constelatii Rock - Rm . Vilcea , TimRock , Primavara Baladelor , Posada Rock C-lung Muscel , Sam Rock Satu Mare sau festivalurile de la Tg. Mures , Odorheiu Secuiesc , Craiova.

www.topt.ro

 
Festivalul Muzical Internațional “Leonard”, Galați

Lcatie: Galati
Perioada: mai – iunie


Festivalul cuprinde gale de maiestrie artistica, spectacole de balet, opera si opereta desfasurate pe scena Teatrului musical “Nae Leonard”, avand ca presedinte de onoare soprano Leontina Vaduva.

naeleonard.ro/festivaluri/ 

Electric Castle Festival


Oras: comuna Bonțida, județul Cluj
Perioada: iunie

Electric Castle este cel mai mare festival din Romania si este primul festival care a mutat muzica electronica si sunetele live ale unui concert pe scenele unui castel. Dupa două editii legendare, anul acesta, Electric Castle va avea 6 scene si peste 150 de artisti. După prima ediție din 2013, festivalul a fost nominalizat la doua categorii la European Festival Awards (Best New Festival și Best Medium Size Festival), mai târziu ajungând în finală, în primele 10 festivaluri din Europa la categoria Best Medium Size Festival, alături de nume de prestigiu ca Volt, Balaton, Melt sau I love Techno.

www.electriccastle.ro/ro/info

 

Festivalului Călușului Românesc

Locatie: Slatina, Craiova
Perioada: iunie


Festivalul reuneste formatiile de căluşari, căluşeri şi căiuţi din întreaga ţară in concursuri de muzica si dansuri folclorice. Un moment mult asteptat la Festivalului il reprezinta parada deschisa de fanfară, urmată de trăsuri, călăreţi şi cei aproximativ 1.700 de copii participnti.

www.ziare.com/slatina/articole/castigatorii+festivalului+calusul+romanesc


 Green Hours International Jazz Fest

Locatie: Bucuresti
Perioada: iunie

Green Hours este recunoscut ca cel mai vechi club de jazz si teatru din Romania. Infiintat in 1994 a organizat peste 6000 de concerte si spectacole de teatru, atat in Bucuresti cat si in alte locatii din tara si strainatate. Green Hours INTERNATIONAL JAZZ Fest se organizeaza in Green Hours jazz-café din mai 2008, fiind primul festival de jazz club din tara.

greenjazzfest.ro
 Festivalul Internațional de Muzică Corală "D.G. Kiriac"

Locatie: Pitesti
Perioada: iunie

Festivalul de Muzică Corală „D.G. Kiriac” a fost inițiat, 30-31 mai 1970, de către Casa Creației Populare a Județului Argeș, cu sprijinul Casei Centrale a Creației Populare și al Ministerului culturii, spre a onora memoria dirijorului Dumitru Georgescu Kiriac. Începând cu 1992, la inițiativa Societății Culturale „Ars Nova”, festivalul a căpătat caracter internațional, fiind onorat de prezența unor coruri din: Belgia, Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Iugoslavia, Israel, Olanda, Portugalia, Republica Moldova, Spania, S.U.A., Ucraina și Ungaria. De când festivalul are caracter internațional, l-au onorat cu prezența peste 150 de coruri din străinătate, din țară și din județul Argeș.

 
Festivalul International HermannstadtFest 2015

Oras: Sibiu
Perioada: 26-28 iunie 2015


Festivalul are drept scop promovarea calităților vocale, artistice și creativ-muzicale ale tuturor artiștilor care vor urca pe scenă. Evenimentul cuprinde 3 genuri muzicale: muzica pop, muzica populara-traditionala si muzica clasica instrumentala.

Este un eveniment organizat de: Asociația Domy Music Star – Sibiu, Palatul Copiilor Sibiu si Asociația „David Petrovici pentru copii” – București in parteneriat cu: Inspectoratul Școlar Sibiu.

Enciclopedia Muzicala a Romaniei este partener al HermannstadtFest 2015.

ro-ro.facebook.com/HermannstadtFest.Sibiu


 

International Romani Art Festival – IRAF

Unul dintre cele mai mari si mai complexe festivaluri de arta roma din lume, imbinand in cele 4 zile ale sale reprezentanti ai tuturor formelor artistice si de mestesug (de la muzica, dans, teatru, film, fotografie, lansari de carte pana la moda, reprezentatii stradale si activitati in cadrul penitenciarului), International Romani Art Festival da voce diversitatii culturale, adunand anual mii de oameni sa celebreze cultura roma si extensiile sale moderne. Deja cu cinci editii incheiate si o a sasea in lucru, IRAF a adus de-a lungul anilor peste 800 de artisti si artizani romi sau de inspiratie roma din intreaga lume. Boban Markovic, Balkan Beat Box, Paco Pena Flamenco Company, Mitsoura, Taraf de Haidouks, Dubioza Kolektiv, DJ Click, KAL, Dunkelbunt, Nadara, Antwerp Gypsy Ska Orkestra- sunt doar cateva exemple. Flamenco, jazz, rock, punk, hip-hop, electro, alternative, oriental, traditional, toate adunate sub doua elemnte cheie: cultura roma si minti deschise.

www.iraf.ro/ro/pagina/home.html

 

Stufstock

Locatie: Vama Veche
Perioada: Iulie

Stufstock este un eveniment initiat de miscarea Salvati Vama Veche, construita ulterior primei editii a festivalului, din dorinta de a pastra spiritul original al Vamii si pentru a lupta impotriva invadarii acesteia de catre proiecte comerciale (hoteluri, restaurante, baruri, terase etc.) ce se construiesc pana in plaja. La Vama Veche canta formatii rock din Romania sau din alte tari apropiate acesteia.

www.facebook.com/Stufstock

 Festivalul Internațional de Folclor Arcanul

Locatie: Radauti
Perioada: iulie

Festivalul International ARCANUL se inscrie ca o confirmare de referinta, cu o larga audienta de public, atat prin numeroasa participare a ansamblurilor artistice din tara si din strainatate cat si prin grandoarea spectacolelor, totul desfasurandu-se sub semnul pretuirii fata de comorile spirituale strabune ale satului romanesc, cu vesnicia lui cu tot.

www.facebook.com/FestivalulArcanul


 
 Artmania Festival, Sibiu


Locatie: Sibiu
Perioada: iulie

Festival de muzica rock, open-air ce cuprinde si expozitii de fotografie si pictura, workshop-uri, proiectii de filme si documentare, lansari de carte, dezbateri literare, artapopulara.

artmaniafestival.ro
 București Jazz Festival

Locatie: Bucuresti
Perioada: iulie

Bucharest Jazz Festival este un eveniment marca ARCUB, ce are loc anual, în prima săptămână a lunii iulie, ce intenționează să devină cel mai important eveniment de jazz al Capitalei, complet integrat în contextul național și cel european. Prin plasarea unui accent puternic pe sprijinirea scenei locale, Bucharest Jazz Festival este, în același timp, o punte între jazzul autohton și cel de talie mondială și o platformă pentru explorarea celor mai noi direcții din jazzul contemporan. Misiunea lui este de a crea un mediu de excelență în muzica românească jazz și de improvizație, prin facilitarea unor unelte și practici profesionale la standarde înalte, care să sprijine viitoare colaborări între scena românească de jazz și restul lumii.

www.bucharestjazzfestival.ro


 

Festivalul Internațional de Folclor „Întâlniri bucovinene”

Locatie: Campulung Moldovenesc, Suceava
Perioada: iulie

Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene" se desfăşoară anual în urma acordului încheiat între ţările participante: Polonia, Moldova, Ucraina, Ungaria, România, şi Slovacia. Obiectivul acestei manifestări culturale anuale este promovarea Bucovinei ca posibil model de înţelegere armonioasă şi de colaborare prin păstrarea propriei identităţi culturale şi naţionale.

www.campulungmoldovenesc.ro/traditii/intalniri.html 

Gărâna Jazz Festival

Locatie: Garana, Caras-Severin
Perioada: iulie

Gărâna Jazz Festival se organizeaza anual in Satul Garana, Timis, din 1997 fiind singurul festival de jazz in aer liber din Europa.
In anul 2014 a “implinit” 18 editii iar de la an la an tot mai multi “melo-montaniarzi” vin la Poiana Lupului, ajungandu-se la aproximativ 10.000 de spectator.

garana-jazz.ro

 


FUSION Festival Romania

Locatie: Sibiu
Perioada: iulie

FUSION Festival este un eveniment complex in cadrul caruia muzica electronica dance este sincronizata cu efectele vizuale, spectacolulul de lasere, proiectiile, iluminarea arhitecturala, efectele pirotehnice, trupele de dansatori si reprezentatiile cu foc, toate acestea realizand un spectacol multimedia unic in Romania.

www.fusionfestival.ro


 B'ESTFEST

Oras: Bucuresti
Perioada: iulie

B'ESTFEST este un festival de muzică ce are loc în fiecare an în București, România, în incinta complexului Romexpo. Prima ediție a festivalului a avut loc în vara anului 2007, a durat trei zile (de pe 29 iunie până pe 1 iulie) și a atras peste 50.000 de spectatori.
Numele inițial al festivalului a fost B'Estival, însă a fost schimbat în B'ESTFEST începând cu cea de-a doua ediție, deoarece mai existau două festivaluri cu același nume (în Marea Britanie, respectiv în Spania)

www.facebook.com/Bestfest.Romania

 Festival "RoutE68 Summerfest" - Stop. Drop. And rock!

Locatie: Gurasada Parc
Perioada: iulie

Inca de la debutul sau in 2011, ROUTE68 SUMMERFEST si-a propus sa promoveze scena muzicala autohtona si sa dedice publicului si trupelor romanesti un festival outdoor la fel de ambitios ca marile evenimente similare, cu lineup international.
Sub indemnul "Facem Fain!" si cu un line up 100% romanesc, ROUTE68 SUMMERFEST a devenit rapid un "must-attend" in materie de evenimente in regiunea de vest a tarii, reusind sa atraga un public de peste 7500 de persoane, de-a lungul celor trei editii de festival. In fiecare an, timp de un weekend, ROUTE68 SUMMERFEST devine capitala vestica a distractiei. Un “oras” de corturi si hamace, asezat racoros la umbra padurii si scaldat in valuri de bere, zambete si culoare.
route68.ro/

 
Festivalul Internațional de Chitară Clasică

Locatie: Sinaia
Perioada: iulie

Scopul Festivalului de Chitara Clasica Sinaia - Romania este de a oferi tinerei şcoli de chitara clasica din tara noastra posibilitatea studierii cu cei mai importanti maestri internationali ai momentului, de a audia instrumentişti de valoare ai marilor scene de concert precum si de a se compara cu scoli de traditie ale genului din toata lumea.


www.guitaromania.ro
 Festivalul folcloric „Sus pe muntele din Jina”

Locatie: Comuna Jina, Sibiu
Perioada: iulie

Tradiţia ştiută de ciobani spune că bacii se coboară de la munte şi îşi caută soţii. S-a cam pierdut în timp această tradiţie, dar ciobanii se regăsesc în fiecare an pe platoul de la Jina şi mai schimbă impresii de pe unde merg cu oile. Fiii satului se întorc tot timpul acasă la Festivalul de Folclor „Sus pe Muntele din Jina”, unul dintre cele mai mari festivaluri de acest fel din ţară.

www.facebook.com/events/129085083840962 
Festivalul Național de creație și interpretare „Mamaia copiilor”

Locatie: Mamaia
Perioada: iulie

Scopul acestei manifestări cu caracter competitiv îl constituie promovarea creaţiei şi artei interpretative, la un înalt nivel artistic, a muzicii uşoare româneşti, care se adresează copiilor şi tinerei generaţii. De asemenea, este o formă de educaţie cu ajutorul muzicii, de dezvoltare a imaginaţiei, a simţului estetic şi a bunului gust, de cunoaştere şi respectare a valorilor acestui gen. În festival sunt acceptate numai melodii româneşti, interpretate în limba română ori in cea a minoritatilor nationale.

www.mamaiacopiilor.ro

 
Festivalul internațional de muzică ușoară pentru copii "Delfinul de aur", Năvodari

Locatie: Navodari
Perioada: iulie

Festivalul a fost initiat si organizat de catre Palatul copiilor Baia Mare , director Doina Elena Bentu, reusind sa devina unul dintre cele mai imporante evenimente ale genului din Romania.

Organizatorii acestui indragit eveniment sunt Ministerul Educatiei Nationale, Consiliul Local si Primaria Orasului Navodari, Consiliul Judetean Maramures, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, Palatul National al Copiilor Bucuresti, Casa de Cultura "Pontus Euxinus "Navodari, Asociatia Delfinul de Aur Baia Mare si, nu in ultimul rand, Palatul copiilor Baia Mare - initiatorul si coordonatorul celor 11 editii anterioare.

 
Festivalul Minoritatilor "Serbarile Deltei", Sulina

Locatie: Sulina
Perioada: iulie

Organizata pentru prima oara în anul 2001, aceasta manifestare si-a propus sa descopere si sa promoveze tineri interpreti si ansambluri, aducand în acest fel o contributie la perpetuarea în timp a traditiilor specifice fiecarei minoritati.

www.primaria-sulina.ro/minoritati/festminoritati.html


 
Folk You! Florian Pittis

Locatie: Vama Veche
Perioada: iulie

Folk You! poate fi privit ca o încercare de a curăţa sufletele oamenilor, de a le reaminti că sunt liberi şi că trebuie să găsească curajul de a se exprima exact aşa cum simt, să treacă de stereotipurile mediocre pe care societatea de consum încearcă să le impună.


www.facebook.com/pages/Folk-You-Florian-Pitis-Vama-Veche/209794522481527?fref=ts

 

Festival Peninsula / Félsziget

Prima ediție a festivalului a avut loc în 2003. Organizat de o parte a echipei de la Festivalul Sziget, Peninsula (în română) / Félsziget (în maghiară) a crescut continuu atat la nivelul frecventării de către public (de la 20 000 persoane în 2003 s-a ajuns la circa 60 000 în 2009) cât și la nivelul numărului, al varietății și a calității grupurilor prezente: în 2003 erau doar grupuri din Ungaria și din România, azi sunt grupuri de pe toate continentele. Peninsula / Félsziget este un festival eclectic, găzduind artiști care cântă în mai multe genuri muzicale: Rock, Metal, Pop, Electro, World music, Folk, Hip-Hop, Blues și Jazz.

www.facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial


 
Open Camp Vaslui

Locatie: Vaslui
Perioada: iulie - august

Open Camp Vaslui este un festival de muzică underground ce are loc în fiecare an lângă Vaslui, România. Este un festival în aer liber, desfășurat pe perioada a trei zile, de obicei la mijlocul lunii iulie. Locația evenimentului este un poligon de tir aflat într-o pădure de la marginea orașului, unde participanții pot campa gratuit pe toată perioada festivalului. Open Camp acoperă o gama largă de genuri muzicale, fiecare zi fiind tematică din acest punct de vedere, respectiv hip-hop, rock alternativ/punk/hardcore și metal. Artiștii sunt în general din sfera underground, scopul fiind de a promova tinerii muzicieni ce nu au șansa de a evolua în cadrul altor evenimente de acest gen.

www.facebook.com/OpenCampVaslui

 Festivalul și Concursul Internațional de Canto “Hariclea Darclée”

Locatie: Braila
Perioada: iulie-august

La 135 de ani de la nasterea Haricleei Darclée, in 1995, orasul sau natal, Braila, i-a adus celebrei artiste un omagiu fara precedent, organizand Primul Concurs National de Canto ce-i poarta numele. In 1997, in teatrul in care viitoarea mare artista debuta in 1881, la numai 21 de ani, avea loc Primul Concurs International de Canto Hariclea Darclée, reunind 167 de concurenti din 25 de tari. Presedinta juriului este soprana Mariana Nicolesco.

www.darclee-voice-contest.com/rom

 FânFest

Locatie: Rosia Montana
Perioada: August

Început ca un festival de protest în 2004, FânFest a devenit un spațiul cultural aparte, în sprijinul justiţiei de mediu şi sociale și pentru dezvoltarea sustenabilă a Roșiei Montană – devenită emblema mișcărilor sociale și de mediu din România ultimului deceniu.

www.fanfest.ro
 Festivalul de Folclor pentru Copii si Tineret Peștișorul de Aur, Tulcea

Locatie: Tulcea
Perioada: august

Ideea "Pestisorului de aur" ca festival de folclor s-a nascut cu multi ani in urma, din entuziasmul muncii facute cu dragoste si din dorinta de a crea o adevarata sarbatoare a folclorului de pretutindeni, iar scopul a fost acela de a aduna la Gurile Dunarii toti copiii mesageri ai folclorului din tara si de peste hotare, de a imparti bucuria aceasta cu copiii din intreaga lume, de a face ca prietenia, bucuria si dragostea dintre ei sa dainuiasca peste timp.

www.ziare.com/tulcea/articole/festival+pestisorul+de+aur

 
Rockstadt Extreme Fest

Oras: Rasnov
Perioada: 12-15 august 2015

Rockstadt Extreme Fest, cel mai asteptat festival de metal din Romania, ajunge la a treia editie, eveniment programat pentru perioada 12-15 August 2015, in aceeasi locatie, terenul de biatlon din Rasnov.

La fel ca si in 2014, Rockstadt Extreme Fest isi va intampina publicul cu peste 40 de formatii, de talie internationala, pe parcursul a patru zile de festival, spectatorii avand acces in continuare la o lista completa de activitati menite sa ofere una din cele mai friendly si complete experiente open air din Romania.

www.rockstadtextremefest.ro/index.php/en/

 

Festivalul Internațional de Folclor "Ceahlăul" Piatra-Neamț


Locatie: Piatra Neamt
Perioada: august

Festivalul Internațional de Folclor "Ceahlăul" Piatra-Neamț reuneste ansambluri folclorice romanesti si straine promovand muzica si dansul popular dar si portul popular prin orgnizarea de parade.


www.culturaneamt.ro/festivalul-international-de-folclor-ceahlaul 

Festivalul internațional de folclor „Ana Lugojana” din Lugoj

Locatie: Lugoj
Perioada: august

Festivalul Internațional Folcloric "Ana Lugojana este organizat de Casa de Cultură din Lugoj, în colaborare cu Primăria Municipiului și Consiliul Municipal din Lugoj, și Consiliul de Timis. Programul Festivalului include spectacole folclorice Open-air; Costume populare parade, ateliere de lucru; Română Folk Dance și Seminar Muzica în Lugoj, Simpozioane, Întâlnire primarul din Lugoj, Oferirea de suveniruri, Participre la sărbătoarea populară a orașului "Ruga Lugojana" (15 august).

www.lugojana.ro

 

ProEtnica - sarbatoarea nationalitatilor conlocuitoare din Romania

Locatie: Sighisoara
Perioada: august

Organizat de Centrul Educational Interetnic pentru tineret ProEtnica - sarbatoarea nationalitatilor conlocuitoare din Romania – cuprinde lansari de carte, mese rotunde, standuri mestesugaresti, spectacole de muzica si dans.

www.facebook.com/ProEtnica?ref=ts&fref=ts
www.proetnica.ro  

Festivalul Festivalul Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc


Locatie: Mamaia
Perioada: august

Organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, deţinătorul licenţei, prin Fundaţia Fantasio Constanţa
două secţiuni, de “Solişti Vocali” şi cea de “Solişti Instrumentali".
Juriul a fost format din personalităţi de seamă din domeniul cercetării şi interpretării folclorului românesc.

www.calarasi.djc.ro

 
Festivalul national de cantece si dansuri populare "Muguras Saucestean" Bacau

Locatie: Săucești, județul Bacău
Perioada: august

La festival pot participa copii si elevi , membri ai cercurilor artistice din palatele si cluburile copiilor, de la gradinite, scoli generale si licee din tara, la urmatoarele sectiuni : Sectiunea I :
Soliștii vocali si Ansambluri de dansuri. Festivalul cuprinde si parade portului popular.


festivalulmugurassaucestean.wordpress.com


 

Festivalul de folclor "Doina Covurluiului", Galați


Locatie: Galati
Perioada: august

Organizat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Festivalul se desfasoară sub formă de concurs, performanţa artiştilor, frumuseţea costumelor, tradiţiile şi obiceiurile populare fiind apreciate de un juriu format din personalităţi marcante în domeniul culturii.

www.ccdj.ro

 
Festivalul Național al Tradițiilor Populare, Sibiu

Locatie: Sibiu
Perioada: august

Festivalul este conceput ca o manifestare spectaculară şi interactivă, de dialog direct între participanti şi publicul vizitator. La festival sunt invitaţi reprezentanţi autentici ai tradiţiilor populare, săteni din ţară şi din jurul ei. Prezentările propuse sunt ferite de regizări academice şi de intervenţia unor norme proprii spectacolului cult, de provenienţă urbană.

www.icr.ro/festival_traditii

 

Festivalul Internațional de Chitară Transilvania


Locatia: Cluj
Perioada: august

Festivalul are patru componente de educatie artistica: recitaluri; cursuri de maiestrie organizate de profesori de talie international: lecture, seminarii si expozitii de instrumente; competitii international de Chiara clasica


transilvaniaguitar.ro


 
Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia


Oras: Mamaia
Perioada: august

Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia este unul din cele mai vechi festivaluri de acest gen din România. Se desfășoară anual la Constanța, la Teatrul de Vară. Inițial, festivalul fost strict unul de creație. La cele mai multe ediții, piesele din concurs au fost prezentate în două variante de interpretare. În 1976, festivalul a fost întrerupt și s-a reluat abia în 1983, cu două secțiuni, Creație și Interpretare. Din 1991 s-a introdus și secțiunea Șlagăre. Din 2006, Festivalul a revenit la două secțiuni, iar din 2011 a fost introdusă și secțiunea rock Teo Peter.

http://ro.wikipedia.org


 


Festivalul Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești "Trofeul Tinereții", Amara


Oras: Amara
Perioada: August

La inceputul lunii august a fiecarui an ,,Trofeul tineretii“ isi pregateste intrarea in scena, sub privirile unui public ce si-a facut, de acum, un obicei placut din a astepta spectacolele de interpretare a muzicii usoare romanesti. Manifestarea se desfasoara fara intrerupere din 1968, fiind cel mai longeviv festival de muzica usoara din tara si considerat al doilea ca importanta si amploare dupa Festivalul de la Mamaia.

www.festivalulamara.ro


 
Bucovina Rock Castle

Locatie: Suceava
Perioada: august

Festival de muzica rock desfasurat intr-un spatiu neconventional “Cetatea de scaun a Sucevei”, organizat de Centrul Cultural Bucovina, Consiliul Judetean Suceava si Muzeul Bucovinei.


www.facebook.com/Bucovinarockcastlefestival 

Rock pe 2Roti Open Air Festival Lugoj

Inceput in anul 2012 in orasul Lugoj ca si un festival rock, unic in tara si cel putin in vestul europei. Din dorinta de a uni toti pasionatii vehiculelor pe doua roti si nu numai, festivalul a avut o ascensiune frumoasa de la an la an. Ingloband o sumedenie de activitati (de la parade , plimbari si pana la concursuri si diferite cursuri si activitati culturale), sa incercat crestrea si valorificarea potentialului pe care il poat avea un astfel de festival unic. Pe langa toate aceste activitati, scopul festivalului este si de a consitentiza participantii la trafic de existenta vehiculelor pe doua roti indiferent daca sunt sa nu motorizate.

www.facebook.com/RockPe2RotiOpenAirFestival


 

Summer Well Festival


Locatie: Domeniul Stirbei, Buftea
Perioada: august


A festival like a holiday!

www.summerwell.ro Festivalul Callatis

Oras: Mangalia
Perioada: august

Festivalul Callatis a început în 1999. În anul 2010, festivalul nu a mai avut aceeași anvergură internațională ca în anii precedenți, din cauza lipsei de fonduri, și a devenit “Festivalul Mangalia”. Acesta a constat numai în spectacole de muzică unde au cântat numai cântăreți români. În anul 2011, festivalul nu a mai putut avea loc la Mangalia din cauza lipsei de fonduri. Comunitatea românilor de pretutindeni a decis ca festivalul să nu dispară, și să aibă loc la Roma, pentru că în Italia se află cea mai mare comunitate de români din Diaspora, și s-a intitulat "Grazie Roma, Callatis ti saluta!". Din 2012, festivalul a revenit la Mangalia.

 

Festivalul Internațional Cerbul de Aur

Oras: Brasov
Perioada: august – septembrie

Festivalul „Cerbul de Aur” este un eveniment devenit tradiție ce are loc an de an în Piața Sfatului din Brașov, care se organizează în lunile august-septembrie la Brașov. Desfașurat pentru prima dată în 1968, festivalul a impus de-a lungul timpului vedete care s-au bucurat de mare succes în țară și în străinătate. „Cerbul de Aur” este un spectacol-concurs de interpretare ce urmareste promovarea talentelor din Romania și de peste hotare.Festivalul Internațional „George Enescu”

Locatie: Bucuresti
Perioada: august – septembrie

Festivalul a avut deschiderea oficială în data de 4 septembrie 1958, la trei ani dupa moartea lui George Enescu, marcând debutul celei mai importante manifestări muzicale internaționale găzduite de România. Urma să se desfășoare din trei în trei ani, fiind însoțit de un concurs internațional în primele 5 ediții, întrerupt ulterior și reluat odată cu ediția din 1991. Printre personalitățile care au participat la această ediție inaugurală s-au numărat nume importante ale scenei internaționale: soliști ca Yehudi Menuhin, David Oistrah, Halina Czerny-Stefanka, Nadia Boulanger, Monique Haas, Iacov Zak sau Claudio Arrau, iar dintre dirijori: Sir John Barbirolli, Carlo Felice Cillario sau Carlo Zecchi.

În data de 22 septembrie a avut loc prezentarea în premieră națională a tragediei lirice Oedipe de George Enescu, cu tânărul David Ohanesian în rol principal, un rol care i-a marcat decisiv cariera solistică (conducerea muzicală: Constantin Silvestri, regia: Jean Ranzescu, decoruri: Roland Laub).

www.festivalenescu.ro/despre/istoric-festival

 

Festivalul Plai


Locatie: Timisoara
Perioada: septembrie

PLAI nu este doar un festival de muzică. Este un eveniment pentru toate vârstele, plin de activităţi menite să nască pasiuni şi presărat cu muzică bună din toate colţurile lumii. Diversitatea, în toate formele ei, este la ea acasă. Astfel s-a născut acest eveniment-fenomen care, pe lângă world music, promovează şi dezvoltă o reţea importantă de organizaţii non-profit şi mediu creativ, cu peste 50 de entităţi implicate în fiecare an.

www.plai.ro

 Festivalul Internațional de Muzică Ușoară Românească "Dan Spătaru", Medgidia

Oras: Medgidia
Perioada: octombrie

Organizat de Consiliul Local Medgidia și Primăria Municipiului Medgidia, în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor „Lucian Grigorescu”, festivalul este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, care reunește an de an voci extraordinare din toate colțurile lumii.

www.facebook.com/FestivalulDanSpataruMedgidiaOficialPage 
Festivalurile fanfarelor


Locatie: Suceava, Botosani, Sighisoara, Bistrita, Cozmesti, Calafindesti, Lugoj, Timisoara, Pitesti, Cluj,
              Satu Mare
Perioada: octombrie

Festivalurile îşi propun promovarea acestor formaţii instrumentale şi a repertoriului specific. În concurs pot participa fanfare ţărăneşti, solistice, de acompaniament ritmico-armonic si de acompaniament ritmic. 
Toamna Muzicală Clujeană

Locatie: Cluj
Perioada: octombrie

In mod tradiţional, oferta muzicală a festivalului este eclectică atât cronologic cât şi componistic şi interpretativ. În cadrul festivalului au loc concerte simfonice, vocal-simfonice, precum şi recitaluri camerale şi solistice acoperind întreaga istorie a muzicii clasice, de la primele partituri până la compoziţii contemporane. Iarăşi în mod tradiţional, festivalul omagiază anual câte un mare compozitor, contribuind uneori la o mai bună cunoaştere a unor opere intrate într-un con de umbră.

filacluj.ro

 
Festivalul Nopți Albe de Acordeon

Locatie: Bucuresti
Perioada: octombrie


Festivalul Nopti Albe de Acordeon cuprinde concerte, jam session-uri si recitaluri la acordeon, dar si o expozitie de acordeoane vechi si petreceri toata noaptea: un bal popular romanesc, o serata frantuzeasca si o seara de tango.

www.facebook.com/NoptiAlbeDeAcordeon

 
Crizantema de Aur

Locatie: Targoviste
Prioada: Octombrie

Crizantema de Aur este una din mărcile de onoare ale Târgoviștei – unul din cele mai longevive și mai consecvente festivaluri de muzică din România. Această sărbătoare promovează eleganța vetustă și emoționantă a romanței pentru al patruzeci și șaptelea an consecutiv, îmbinând recitalurile unor personalități de seamă, cu aspectul competitiv împărțit în două secțiuni: Interpretare și Creație.

www.facebook.com/crizantema.deaur

 

Festivalul de Muzica Veche


Locatie: Bucuresti
Perioada: octombrie - noiembrie
Considerat drept cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul-Europei, festivalul continuă tradiția de a aduce publicul român în contact cu rezonanțele muzicii culte din Renaștere și Baroc

www.earlymusic.ro


 Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo

Locatie: Bucuresti, Cluj, Iasi
Perioada: octombrie - noiembrie

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

www.sonoro.ro/concerte


 
Festivalul Național Studențesc de Muzică pentru Tineri ”Gaudeamus”, Brașov

Oras: Brasov
Perioada: noiembrie

În urmă cu 21 de ani, organizatorii festivalului au pornit de la dorinţa lansării unui eveniment destinat tinerilor pasionaţi şi talentaţi în domeniul muzicii. Festivalul a crescut odată cu trecerea timpului şi s-a dovedit a fi o rampă de lansare pentru multe nume consacrate azi în lumea muzicii, fiind asociat cu un frate mai mic al festivalului Cerbul de Aur. 
Festivalul de Muzică Lăutărească Veche – Zavaidoc

Locatie: Pitesti
Perioada: noiembrie

Festivalul îşi propune promovarea muzicii vechi lăutăreşti, sprijinirea şi lansarea talentelor autentice, precum şi readucerea în conştiinţa publică a valorosului interpret de muzică lăutărească Zavaidoc, născut la Piteşti. Festivalul se se desfasoara sub forma unui concurs de interpretare, care cuprinde însă şi recitaluri extraordinare susţinute de mari nume ale muzicii populare actuale.

www.centrul-cultural-pitesti.ro


  

Festivalul "Sibiu World Music Festival"


Oras: Sibiu
Perioada: noiembrie

Festival lansat in Romania in cadrul Programului “Sibiu 2007 – Capitala Culturala Europeana”.
Evenimentul se constituie ca un festival al bucuriei şi al toleranţei între comunitãţile etnice din România si restul Lumii, un exemplu viu a ceea ce înseamnã convieţuire, spaţiu intercultural şi interetnic. World Music = muzica lumii, un concept muzical-coregrafic lansat pe toate scenele lumii in ultimii 30 de ani. Vor fi prezentate productii din repertoriul national si international, traditional-folcloric, dar cu sonoritate moderna. Participantii îsi vor face cunoscut folclorul, prin viziunea artistului sec XXI. O combinatie între instrumentele traditionale si aparatura electronica moderna.
www.facebook.com/sibiuworldmusic

 
Festivalul tinerilor chitaristi “Eduard Pamfil”


Locatie: Bucuresti
Perioada: decembrie

Eduard Pamfil a studiat psihiatria la celebra universitate Sorbona din Paris, unde si-a obtinut titlul de "doctor in stiinte medicale". In aceeasi perioada studiaza chitara clasica, tot la Paris, cu unul din cei mai importanti pedagogi ai secolului XX, spaniolul Emilio Pujol. Este primul "chitarist roman" care a concertat la Ateneul Roman, interpretand in compania orchestrei medicilor concertul in La major de Mauro Giuliani.


www.facebook.com/pages/International-Festival-of-Young-Guitar-Eduard-Pamfil/219665108080396


 
Festivalul Național "Om Bun"


Locatie: Bucuresti
Perioada: decembrie

Festivalul national si concurs de folk structurat pe două secţiuni: sectiunea "Concurs" - adresată debutanţilor şi secţiunea "Recitaluri" adresata artistilor consacrati


www.facebook.com/events/227389887333708/


 


Festivalul Concurs Național al Tinerilor Interpreti “Ion Albeșteanu”


Locatie: Slobozia